ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μονοπάτια διαμορφώθηκαν με μόχθο και καλαισθησία από τους προγόνους μας, μέσα στους αιώνες σε ολόκληρη τη χώρα. Ένωναν πόλεις και χωριά μεταφέροντας πλούτο και πολιτισμό. Με την πάροδο του χρόνου όμως, πολλά μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν, καλύφθηκαν από βλάστηση ή ασφαλτοστρώθηκαν ως εύκολη λύση για τη δημιουργία οδικών δικτύων.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού – που αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – στοχεύει να δώσει νέα ζωή σε μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, με το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού».

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο της κάθε περιοχής και με τη συμμετοχή των τοπικών σχολείων, τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολιτών. Με την επιλογή μιας σειράς διαδρομών, τη μελετημένη σηματοδότηση και επικοινωνία τους, ξανακάνουμε τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης – τον περιπατητικό τουρισμό – και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές της χώρας με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» έχει ήδη υλοποιηθεί σε 12 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ 2 από τις διαδρομές του, το Menalon Trail στην Αρκαδία και το Nestos-Rodopi Trail Θράκη έχουν λάβει την πιστοποίηση Leading Quality Trails – Best of Europe της European Ramblers Association.

Τον Οκτώβριο 2019 τα “Μονοπάτια Πολιτισμού” τιμήθηκαν με Βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία ευαισθητοποίησης.

Μονοπάτια Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του προγράμματος: www.monopatiapolitismou.gr

Οι Δράσεις μας
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ