ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ύψη κτιρίων: ρωγμές στη νέα απόφαση – ξανά στο ΣτΕ το δεκαόροφο της Ακρόπολης

In the Press - 03.2.2023

Ecopress

Αργύρης Δεμερτζής

Σε ευθεία αμφισβήτηση θέτει η ΕΛΛΕΤ τη νέα υπουργική απόφαση που εξέδωσε το ΥΠΕΝ, ώστε να συνεχιστεί η έκδοση οικοδομικών αδειών με τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτιρίων κατά ΝΟΚ. Προαναγγέλλει «περεταίρω ενέργειες», που παραπέμπουν σε δικαστικές προσφυγές, ζητώντας  ήπια δόμηση στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας. Ξανά στο ΣτΕ το δεκαόροφο ξενοδοχείο της Coco-Mat στην Ακρόπολη, με πρόστιμο αυθαιρέτου 7 εκατ ευρώ, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου 2023 λήγει η προθεσμία κατεδάφισης.

 

Aμφιβολία και ανασφάλεια δικαίου

-«Η νέα απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία τα διατάγματα του 1934 και του 1955 (για την Αθήνα) «δεν ήταν διατάγματα προστασίας» ενώ το διάταγμα του 1955 έχει ήδη «καταστεί ανενεργό» ήδη από το 1973 επιχειρεί με λάθος τρόπο την διόρθωση της εκκρεμότητας, χωρίς να ενσωματώνει την νομολογία του ΣτΕ, και άρα εντείνει αντί να διορθώνει την αμφιβολία και την ανασφάλεια δικαίου», τονίζει η ΕΛΛΕΤ και σημειώνει ότι:

-«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ήδη από τις 23.5.2021 σε επιστολή προς τον υφυπουργό ΥΠΕΝ, έχει διατυπώσει με σαφήνεια την θέση ότι: «το ΥΠΕΝ πρέπει άμεσα να εκδώσει Εγκύκλιο -και αν κριθεί ασφαλέστερο να ρυθμίσει θεσμικά- για εφαρμογή των μέγιστων υψών μετά τον ΓΟΚ του 1985, σύμφωνα με την νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου (…). Ταυτόχρονα να ανακαλέσει παλαιότερες εγκυκλίους που προκαλούν σύγχυση και έρχονται σε αντίθεση με τη νομολογία. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί η Διοίκηση πράττοντας το καθήκον της». Η αποδοχή της νομολογίας είναι δείγμα χρηστής διοίκησης και όχι το αντίθετο», υπογραμμίζοντας ότι:

-«Όπως το ΣτΕ αναφέρει «δεν νοείται ισότητα στην παρανομία και συνεπώς, ακόμη και αν η Διοίκηση κακώς εφήρμοσε τον νόμο σε άλλες περιπτώσεις, δεν υποχρεούται ούτε η ίδια ούτε τα Δικαστήρια να τον εφαρμόσουν κακώς στο μέλλον».

 

Τι θα γίνει με την εφαρμογή

-«Το σωστό είναι η διοίκηση να ενσωματώσει στις αποφάσεις της τη νομολογία και να εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την εφαρμογή της», απάντησε η Μάρω Ευαγγελίδου αρχιτέκτονας πολεοδόμος, υπεύθυνη του τομέα πολεοδομίας χωροταξίας της ΕΛΛΕΤ, σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης του ΥΠΕΝ, εφόσον δεν ενσωματώνει τη νομολογία του ΣτΕ».

-«Η εφαρμογή της νομιμότητας είναι πρωτίστως υποχρέωση της πολιτείας και δεν είναι δουλεία του κάθε υπαλλήλου», είπε η κα Ευαγγελίδου, σημειώνοντας ότι: «οι υπάλληλοι που δεν θα εφαρμόσουν τη νέα απόφαση κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικές κυρώσεις αλλά και προσφυγές εναντίον τους».

Οι πληροφορίες από το Δήμο Αθηναίων αναφέρουν ότι η διοίκηση του Δήμου εναρμονίζεται πλήρως με τις κατευθύνσεις της απόφασης που εξέδωσε το ΥΠΕΝ και η εντολή προς τις πολεοδομικές υπηρεσίες είναι να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή της.

 

Ξανά στο ΣτΕ το δεκαόροφο της Ακρόπολης

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της ΕΛΛΕΤ, έγινε γνωστό ότι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 εκδικάζεται ξανά στο ΣτΕ η υπόθεση του ξενοδοχείου ιδιοκτησίας της εταιρίας Coco-Mat. Για το συγκεκριμένο κτίριο έχει επιβληθεί από την Πολεοδομία της Αθήνας πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου, συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ, που έχουν κρίνει τους δύο τελευταίους ορόφους και το δώμα του δεκαόροφου ξενοδοχείου αυθαίρετους και κατεδαφιστέους. Επίσης από το ΣτΕ έχει οριστεί στο δήμο της Αθήνας τρίμηνη προθεσμία, η οποία λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2023, να κατεδαφίσει το τμήμα του κτιρίου που έχει κριθεί αυθαίρετο. 

Η ιδιοκτησία του κτιρίου, όπως εξαρχής ήταν αναμενόμενο έχει ασκήσει ένδικα μέσα για τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Παράλληλα έχει γνωστοποιήσει ότι θα προβεί σε ενέργειες διεκδίκησης αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη – αν και από πολλοί γνωρίζοντες τη θεωρούν προδιαγεγραμμένη στην κατεύθυνση ότι: «η αυθαιρεσία θα κατεδαφιστεί στα χαρτιά και στα λόγια και το κτίριο θα μείνει όρθιο»– και η τελική έκβαση της υπόθεσης.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΛΕΤ, για τη νέα απόφαση του ΥΠΕΝ για τα ύψη των κτιρίων, με χαρακτηριστικό τίτλο: «δεν νοείται ισότητα στην παρανομία» αναφέρει τα ακόλουθα: https://bit.ly/3WZyymv

 

 

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ