ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Διεθνής παρέμβαση για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου

In the Press - 21.11.2020

21.11.2020 • 09:09

«Να διασφαλιστεί η επιτόπου διατήρηση των εξαιρετικών αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης», ζητάει η Εuropa Nostra.

Σε δημόσια δήλωσή του το Συμβούλιο του πανευρωπαϊκού οργανισμού για την πολιτιστική κληρονομιά επισημαίνει ότι «αυτό αποτελεί τη μοναδική λύση που εγγυάται τη διατήρηση της αυθεντικότητας ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιρετικά σημαντικού για την κατανόηση της κοινής μας ευρωπαϊκής κληρονομιάς και Ιστορίας».

«Όπως έχουν ήδη ενημερωθεί η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας», σημειώνεται στη δημόσια δήλωση, «το Συμβούλιο της Europa Nostra επιθυμεί να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη ως σύνολο, και όχι μόνο για την Ελλάδα, των εξαιρετικών αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στο σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Από τον 4ο έως τον 9ο αιώνα μ.Χ., η Θεσσαλονίκη υπήρξε μία από τις πόλεις όπου συμβίωσαν και αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους στοιχεία του ελληνικού, ρωμαϊκού και ιουδαιο-χριστιανικού πολιτισμού, δημιουργώντας μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτιστική σύνθεση, που προοδευτικά συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας», δήλωσε ο καθηγητής δρ Hermann Parzinger, εκτελεστικός πρόεδρος της Europa Nostra, διακεκριμένος αρχαιολόγος και ο ίδιος».

Αναφορικά με την πιθανότητα μελλοντικής ένταξης των αρχαιοτήτων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, η Europa Nostra επισημαίνει ότι «η Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποκλείει ρητά από την καταχώριση ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς τις αρχαιότητες που έχουν αφαιρεθεί και αργότερα επανατοποθετηθεί».

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που αφορά στην προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης ζητούν, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επτά σύλλογοι και πολιτιστικοί φορείς.

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ