ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Η εκτός σχεδίου δόμηση διχάζει

In the Press - 01.12.2020

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εκτός σχεδίου δόμηση διχάζει 

Ως προς τον τουρισμό (στη φωτ. η Σίκινος), η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στη βιώσιμη ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κληροδοτήσουμε μια χώρα την οποία δεν θα έχουν αποψιλώσει ασυντόνιστες επενδυτικές πρωτοβουλίες. (Φωτ. SHUTTERSTOCK)

Γιώργος Λιάλιος
01.12.2020 • 22:30

Σημαντική είναι η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε επιστημονικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς για το θέμα τής εκτός σχεδίου δόμησης. Κατά τη χθεσινή ακρόαση φορέων στη Βουλή επί του πολεοδομικού πολυνομοσχεδίου, ορισμένοι ζήτησαν την άμεση κατάργηση των παρεκκλίσεων, ενώ άλλοι αιτήθηκαν ο μεταβατικός χρόνος να παραταθεί από τα 2+4 στα 5+4 έτη. Οπως ήταν επόμενο, οι συγκεκριμένες διατάξεις κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Υπέρ της κατάργησης των παρεκκλίσεων τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του WWF, της Ελληνικής Εταιρείας και των συλλόγων Πολεοδόμων – Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), Μηχανικών Χωροταξίας (ΣΕΜΠΧΑ), Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ). Αντιθέτως, μεγαλύτερη μεταβατική διάταξη ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), των μεσιτών (ΟΜΑΣΕ). Ας δούμε την τοποθέτηση ορισμένων φορέων:

  • Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός επέμεινε να μην καταργηθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων μέσω μεταφοράς συντελεστή, ενώ ζήτησε να δημιουργηθεί μια επιτροπή ερμηνείας της πολεοδομικής νομοθεσίας. Πολύ ενδιαφέρον είχε η υπόδειξη του ΤΕΕ, του ΣΑΔΑΣ και άλλων φορέων ότι πολύ κακώς το σχέδιο νόμου εμπλέκει το υπουργείο Πολιτισμού στην εξέταση αρχιτεκτονικών μελετών, ζήτημα που εκπίπτει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ.
  • Ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Κ. Κουκοδήμος ζήτησε να δοθεί χρόνος τουλάχιστον 5 ετών μέχρι την κατάργηση των παρεκκλίσεων και η συζήτηση για γενικό περιορισμό τής εκτός σχεδίου να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

  • Τη στήριξή τους στο σχέδιο νόμου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι ΣΕΒ και ΣΕΤΕ. Ο ΣΕΤΕ, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο περιορισμός κατά 10% του συντελεστή δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές είναι λανθασμένος.

  • Η Θεοδότα Νάντσου από το WWF εκτίμησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η μεταβατική περίοδος που δίνεται στις παρεκκλίσεις να παρατείνεται στο διηνεκές. Υποστήριξε ότι ο τουριστικός κλάδος είναι ο πλέον ευνοημένος από το πολυνομοσχέδιο και ζήτησε να μπει φρένο στην ποσοτική επέκτασή του. Ομοίως ο Μ. Λάζογλου από την ΕΛΛΕΤ επισήμανε ότι οι παρεκκλίσεις είναι μόλις το 2% της εκτός σχεδίου δόμησης και επομένως το 98% θα συνεχίσει να χτίζεται χωρίς περιορισμούς.

  • Τέλος, η Σοφία Αυγερινού-Κολώνα από τον ΣΕΠΟΧ τόνισε ότι ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός καταργείται στη συνέχεια μέσω ειδικών πλαισίων και σχεδίων.
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ