ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Έκκληση της Europa Nostra για τα αρχαία της Βενιζέλου

In the Press - 21.11.2020

Εκκληση της Europa Nostra για τα αρχαία της Βενιζέλου

Bασιλική Tζεβελέκου

Ο σημαντικός πανευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί οργανώσεις πολιτών οι οποίες εργάζονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης σε συναφείς διεθνείς οργανισμούς, στην Ε.Ε., στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην UNESCO, παίρνει θέση για τη μέθοδο της απόσπασης που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση: «Είναι σχεδόν απόλυτα βέβαιο ότι θα εκθέσει αυτές τις αρχαιότητες σε σημαντική απώλεια της γνησιότητάς τους και σοβαρές φθορές»

Το Συμβούλιο της Europa Nostra παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης και κάνει νέα έκκληση προς τις ελληνικές αρχές και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποτρέψουν την εγκληματική απόσπαση του μνημείου. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, και το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης του μνημειακού συνόλου: «Αυτό αποτελεί τη μοναδική λύση που εγγυάται τη διατήρηση της αυθεντικότητας ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιρετικά σημαντικού για την κατανόηση της κοινής μας Ευρωπαϊκής κληρονομιάς και ιστορίας» γράφει η ανακοίνωση που συντάχθηκε στη Χάγη (18/11/20).

Την ίδια στιγμή το κύρος της χώρας μας πλήττεται διεθνώς και ο κίνδυνος απομόνωσης για αντίστοιχα θέματα είναι ορατός καθώς η κοινωνία των αρχαιολόγων, συντηρητών, μελετητών του Βυζαντίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό μαζί με την κοινωνία των πολιτών αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονεί η λύση που προτείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το υπουργείο Πολιτισμού και η Αττικό Μετρό. «Είναι σχεδόν απόλυτα βέβαιο ότι θα εκθέσει αυτές τις αρχαιότητες σε σημαντική απώλεια της γνησιότητάς τους και σοβαρές φθορές…» γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Europa Nostra. Ο πανευρωπαϊκός οργανισμός εκπροσωπεί οργανώσεις πολιτών που εργάζονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης σε συναφείς διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στην Ε.Ε., στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην UNESCO.

«Η ομόφωνη ανακοίνωση του Συμβουλίου της Europa Nostra, σε συνέχεια της κινητοποίησης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, θα ’πρεπε να αποτελεί ένα καμπανάκι για την υπουργό Πολιτισμού και την Αττικό Μετρό» λέει στην «Εφ.Συν.» η αρχαιολόγος και πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα. «Το ΥΠΠΟΑ και η Αττικό Μετρό συνεχώς επισείουν τον κίνδυνο επιστροφής χρημάτων στην Ε.Ε. για την καθυστέρηση του συνόλου του έργου του Μετρό, ενώ είναι δική τους επιλογή το να συνδέουν τους 12 έτοιμους σταθμούς του Μετρό με τον Σταθμό Βενιζέλου και να μην τους παραδίδουν. Αν τους ένοιαζε πραγματικά το έργο και οι αρχαιότητες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν φορείς όπως η Europa Nostra, που αποτελεί συμβουλευτικό φορέα της Ε.Ε. Το υποδεικνύει η ίδια: “Η παρούσα δήλωση του Συμβουλίου της Europa Nostra αντιπροσωπεύει μία εκ νέου έκκληση της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών προς τις Ελληνικές Αρχές και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για την αποτελεσματική τήρηση των σχετικών διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων, συστάσεων και βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την αρχαιολογική κληρονομιά, διασφαλίζοντας την επιτόπου διατήρηση των προαναφερόμενων εξαιρετικών αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης” γράφει η ανακοίνωσή της».

Την ίδια στιγμή έχει προκαλέσει αίσθηση η αποκαλυπτική επιστολή του Βλάση Κουμούση ο οποίος συμμετείχε στο πολύκροτο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2019, που γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης. Ο πολιτικός μηχανικός, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και πρώην μέλος του ΚΑΣ είναι καταπέλτης, αφού χαρακτηρίζει εκείνη τη συνεδρίαση «ατυχέστατη» και αναφέρει «[…] ο κύριος λόγος, κατά τη γνώμη μου, ήταν η προσπάθεια να χειραγωγηθεί η όλη διαδικασία» (Η ανακοίνωση της Europa Nostra και η επιστολή του κ. Κουμούση στην efsyn.gr «Ηχηρό ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην κυβέρνηση», «Αποκαλυπτική επιστολή»).

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ