ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είναι επίσημος εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα.

H Europa Nostra είναι η Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη- κυβερνητικών οργανώσεων από 47 χώρες, με περισσότερα από 6 εκατομμύρια μέλη. Αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Η Europa Nostra αναγνωρίζεται σήμερα ως το πιο αποτελεσματικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

  • Επιβραβεύει την αριστεία μέσω των Βραβείων Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά / Europa Nostra Awards. Με την στήριξη της ΕΛΛΕΤ αλλά και χάρις στην ποιότητα της δουλειάς των Ελλήνων αναστηλωτών η Ελλάδα κατατάσσεται μέσα στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα βραβεία, μαζί με χώρες πολύ μεγαλύτερες
    και πολυπληθέστερες.
  • Πραγματοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσω του προγράμματος “Τhe 7 Most Endangered” / «Τα 7 πιο επαπειλούμενα» στηρίζει πολύτιμα κομμάτια της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί τμήματα της Παλιάς Πόλης της Καστοριάς και του Κάμπου της Χίου. Η Europa Nostra έχει επίσης εντάξει στο σκεπτικό του προγράμματος και το Κτήμα Τατοΐου, για την επαναλειτουργία και τη βιωσιμότητα του οποίου έχει χρηματοδοτήσει εμπεριστατωμένη μελέτη από το 2013, στην οποία βασίστηκε η σημερινή μελέτη του 2020.
  • Συνεισφέρει στην διαμόρφωση Ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά, μέσω της πλατφόρμας European Heritage Alliance 3.

Ο Κώστας Καρράς, Ιδρυτής της ΕΛΛΕΤ, υπήρξε από το 1976 ως το 2020 Αντιπρόεδρος της Europa Nostra. Ο Αλέκος Καΐρης είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και η Φανή Μαλλούχου-Tufano μέλος του Δ.Σ. της Europa Nostra, ενώ η Αλεξάνδρα Μαμαλίγκα-Προκοπίου, μέλος ΔΣ της ΕΛΛΕΤ, εκπροσωπεί την εταιρεία στο Δ.Σ. της Europa Nostra.

 

Προγράμματα EUROPA NOSTRA
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ