ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

«ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»: ευκαιρία για τη διάσωση του ιστορικού κτιριακού μας πλούτου.

Δελτία Τύπου - 25.1.2021

 

Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»:
μια ευκαιρία για τη διάσωση του ιστορικού κτιριακού μας πλούτου.

Τον Νοέμβριο 2020 το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ένα νέα πρόγραμμα, το «Διατηρώ κατ’ Οίκον» με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και εκτιμώμενο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε μετά τις αλλεπάλληλες καταρρεύσεις παλαιών και αξιόλογων κτιρίων στην Αθήνα αλλά και σε πόλεις και οικισμούς όλης της Ελλάδας, καταρρεύσεις οι οποίες διακυβεύουν τη δημόσια ασφάλεια και απομειώνουν τον πολιτιστικό μας πλούτο.

Φωτογραφία: https://sepolia.net/epikairotita/diatiro-kat-oikon-tha-legetai-to-programma-apokatastasis-ereipomenon-ktirion

Με την οικονομική στασιμότητα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο, η οποία επιδείνωσε περισσότερο την κατάσταση του ιστορικού κτιριακού μας αποθέματος, θεωρούμε πολύ κρίσιμη τη στιγμή να επισημάνουμε την αναγκαιότητα έγκρισης αυτού του προγράμματος που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση ιστορικών διατηρητέων κτιρίων τα οποία αποτελούν σημαντικό πολιτιστικό αλλά και οικονομικό πλούτο της χώρας μας και παράλληλα θα συμβάλλει στην μετά covid εποχή στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και οικονομική βοήθεια όλων των συναφών επαγγελμάτων.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε την υποχρέωση του κράτους «να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη συντήρηση και αναστήλωση της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, Ν. 2039/1992» δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος επισκευής των κτιρίων τους που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που επί 49 έτη δραστηριοποιείται για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα στηρίξει με κάθε τρόπο την εφαρμογή και την επιτυχία του προγράμματος.

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ