ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Η ΕΛΛΕΤ για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα

Δελτία Τύπου - 25.6.2021

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) θεωρεί τον υγρότοπο, το σπάνιο πευκοδάσος και την ιστορική παραλία του Σχινιά-Μαραθώνα από τους διεθνούς σημασίας θησαυρούς της χώρας μας και αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την προστασία και την ανάδειξή τους. Η ΕΛΛΕΤ:

  • Εκφράζει την ικανοποίησή της για την τοποθέτηση των μεταλλικών ανοιγοκλειόμενων φραγών ελέγχου της κυκλοφορίας στα κάθετα μονοπάτια – δρόμους της Λεωφόρου Σχινιά, όπως και των ενημερωτικών πινακίδων, που τοποθετήθηκαν από μέρους του Φορέα Διαχείρισης από την περασμένη χρονιά, αλλά και την εξαγγελθείσα απόφαση του Δήμου Μαραθώνα να αναλάβει τη λειτουργία, τουλάχιστον για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ενός μικρού λεωφορείου μετάβασης και επιστροφής στον χώρο στάθμευσης, δίπλα στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο. Ελπίζουμε το λεωφορείο αυτό να λειτουργήσει άμεσα και στην ανάγκη -αν δεν εξασφαλισθούν άλλοι πόροι- με εισιτήριο, που θα καλύπτει τα έξοδά του.
  • Θεωρεί σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να λειτουργήσει σωστά ο μικρός περιφερειακός δρόμος που ενώνει τον Σχινιά με τον οικισμό των Δικαστών.
  • Τάσσεται υπέρ της έγκαιρης πρόνοιας για την αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιών, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να γίνεται βάσει μελετών και υπό την επίβλεψη των ειδικών επιστημόνων του Φορέα Διαχείρισης.

 

ΕΛΛΕΤ: πολυετής δράση για την προστασία του ιστορικού τοπίου & του πολύτιμου πευκοδάσους Σχινιά-Μαραθώνα.

  • Ήδη πριν το έτος 2004, με τεράστια διεθνή κινητοποίηση καταφέραμε να περιορισθεί το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, να καταργηθεί το slalom και να δημιουργηθούν προστατευόμενες αρχαιολογικές ζώνες.
  • Το σημαντικότερο, κηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο με προστατευόμενες ζώνες, όπως τον υγρότοπο και το σπάνιο πευκοδάσος της Κουκουναριάς του Σχινιά – οικότοπο προτεραιότητας, που χειρίζεται πλέον ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, ο οποίος λειτουργεί υποδειγματικά και με εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό.
  • Το 2012 η ΕΛΛΕΤ υλοποίησε το πρόγραμμα “Μονοπάτια Πολιτισμού”. Επισημάναμε τότε στις αρμόδιες αρχές τον μεγάλο κίνδυνο των πυρκαγιών, ειδικότερα με την μη διάνοιξη του περιμετρικού από τον Οικισμό Δικαστών – Εισαγγελέων δρόμο, την μη λειτουργία του συστήματος πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης και την μη συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών υδροληψίας.
  • Η ΕΛΛΕΤ χαιρέτισε με μεγάλη ικανοποίηση την κατεδάφιση των παρανόμων κτισμάτων στο πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου, για την οποία έκανε πολυετή αγώνα, και το κλείσιμο της ευρωπαϊκής καταγγελίας για το Σχινιά.
  • Το 2016 η ΕΛΛΕΤ οργάνωσε ειδική ημερίδα για τον Μαραθώνα, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Μαζί με τον Φορέα Διαχείρισης όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υποστηρίζαμε τότε ότι μόνο ο έλεγχος της κυκλοφορίας της Λεωφ. Σχινιά, μπορεί να σώσει το Εθνικό Πάρκο, με την παράλληλη εξασφάλιση της μεταφοράς των επισκεπτών με λεωφορείο. Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες το καλοκαίρι (ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες), συχνά ξεπερνούν τις 10.000, διασκορπίζονται στο πευκοδάσος σταθμεύοντας τα αυτοκίνητά τους στις αμμοθίνες και δίπλα στη θάλασσα, οργανώνοντας πικ-νίκ με ψησταριές και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πυρκαγιάς.  
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ