ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

FIBRANET Βραβείο European Heritage Award / Europa Nostra Award 2021 στην Έρευνα

Δελτία Τύπου - 22.10.2021

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τοπική εκδήλωση βράβευσης του ερευνητικού προγράμματος FIBRANET στο Δανέζικο Ινστιτούτο στην Πλάκα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας και Δανίας κατά το οποίο διερευνηθήκαν κατάλοιπα υφασμάτων που προέρχονται από ανασκαφές με στόχο την ταυτοποίηση τους (προέλευση, σύνθεση και ηλικία) και τη δημιουργία σχετικής βάσης δεδομένων (https://netlearning.gr/fibranet/).

Τοπική βράβευση Δρ. Χ. Μαργαρίτη για το Fibranet


Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο κος Pelt, Διευθυντής του Δανέζικου Ινστιτούτου, η κα Ε. Μαΐστρου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, επίσημου εκπροσώπου της Europa Nostra στην Ελλάδα καθώς και η κα Ε. Castenskiold, Πρόεδρος της Europa Nostra Δανίας. Στο τιμώμενο πρόσωπο, Δρ. Χ. Μαργαρίτη έδωσε το λόγο η συνεργάτης της και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης, κα Μ.L. Nosch αφότου αναφέρθηκε στις δυνατότητες σύγχρονης εφαρμογής της έρευνας ακόμα και στον χώρο της μόδας για τη διαχείριση απορριμμάτων. Η Δρ. Χ. Μαργαρίτη παρουσίασε στη συνέχεια την καινοτόμο έρευνα της για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνταν στην ύφανση από την αρχαιότητα, οι οποίες βρέθηκαν σε ταφικές ανασκαφές, καθώς και την βάση δεδομένων στην οποία μπορούν να ανατρέξουν αρχαιολόγοι και ερευνητές.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα, μέλη από την Europa Nostra Δανίας και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και εκπρόσωποι από το Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση στην αυλή του Ινστιτούτου.

Ομιλία M.L Nosch

Πριν την εκδήλωση η επιστημονική ομάδας της Δανίας επισκέφθηκε το κτίριο της ΕΛΛΕΤ, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση στις αρχαιότητες του κτιρίου και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία παρουσιάστηκε το έργο της ΕΛΛΕΤ και πιθανές μορφές συνεργασίας.

 

 

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ