ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΔΤ: Καστελλόριζο: μια σημαντική νίκη για την κοινωνία των πολιτών του ακριτικού νησιού!

Δελτία Τύπου - 17.2.2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καστελλόριζο: μια σημαντική νίκη για την κοινωνία των πολιτών του ακριτικού νησιού!

16 Φεβρουαρίου 2023

Με χαρά σας ανακοινώνουμε μια ακόμη σημαντική νίκη για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού μας περιβάλλοντος καθώς στις 8/2/2023 δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ επί της αιτήσεως ακυρώσεως για τα έργα στη Μεγίστη / Καστελλόριζο, σταματώντας την επικείμενη αλλοίωση της φυσιογνωμίας του παραλιακού μετώπου του προστατευόμενου οικισμού. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στήριξε την πρωτοβουλία των κατοίκων του νησιού να εναντιωθούν στην εκτέλεση παρεμβάσεων οι οποίες μεταβάλλουν ουσιωδώς τα χαρακτηριστικά, την αισθητική και την εν γένει φυσιογνωμία της μοναδικής ομορφιάς φυσικού και οικιστικού τοπίου του νησιού, υποβαθμίζοντας την τεράστια πολιτιστική αξία του.

Το εν λόγω έργο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Αποκατάσταση λιμενικής υποδομής παραλιακής ζώνης Μεγίστης για την αποτροπή άμεσου κινδύνου» συνιστά, κατά βάση, τεχνικό έργο αναμόρφωσης, ανάπλασης και εξωραϊσμού του πλέον προβεβλημένου και αναγνωρίσιμου τμήματος του παραδοσιακού οικισμού Μεγίστης. Αφορά κατά κύριο λόγο, αρχιτεκτονικές – αισθητικές επεμβάσεις που επηρεάζουν το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του οικισμού και όχι τη λειτουργία του παρακείμενου λιμανιού. Η ελάχιστη ενημέρωση που υπήρξε μετά την έγκριση του έργου τον Σεπτέμβριο του 2020 σε συνδυασμό με το στενό χρονικό περιθώριο μέχρι την εφαρμογή του, απαιτούσαν άμεση και αποτελεσματική δράση.

Η αίτηση προς το ΣτΕ υποβλήθηκε από την ΕΛΛΕΤ το Σεπτέμβριο του 2021 σε συνεργασία με την οργάνωση Monumenta και πλήθος κατοίκων της τοπικής κοινότητας, και με εκπροσώπηση από τη δικηγόρο Ματίνα Ασημακοπούλου. Με την αίτηση ζητήθηκε η ακύρωση των προσβαλλομένων πράξεων καθώς με αυτές δίδεται πράσινο φως για μεγάλης έκτασης επεμβάσεις που θα προσβάλουν τους πολύτιμους και αναντικατάστατους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους του νησιού.

Ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υποστηρίζουμε ενέργειες που προσβλέπουν στην ανάπτυξη του Καστελλόριζου αλλά με τρόπο βιώσιμο και αειφόρο. Υπό αυτή την έννοια, επικροτούμε κάθε νέο σχέδιο το οποίο υπηρετεί την αρχή της αειφορίας, όχι όμως τα σχέδια εκείνα που προωθούνται χωρίς σχεδιασμό, χωρίς εκ των προτέρων εκτίμηση των αναμενόμενων επιπτώσεων και χωρίς ευαισθησία για τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά, την κλίμακα και το υπέροχο ιστορικό τοπίο του νησιού.

 

Photo: Kosnews24.gr

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ