ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Απάντηση ΕΛΛΕΤ σε δηλώσεις ΥΜΕ και Δημάρχου Θεσ/νίκης

Δελτία Τύπου - 08.2.2021

ΔΗΛΩΣΗ

της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
σε πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης

«Θέλουμε και Αρχαία και Μετρό»,
αλλά με το Μετρό στην ώρα του και τα Αρχαία στη θέση τους!

Στις 29 Ιανουαρίου 2021, και ενώ αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας επί της προσφυγής που ασκήσαμε κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαίων στο Σταθμό Βενιζέλου, ο Υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι: «Για πρώτη φορά έχουν συμφωνήσει στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, κυβέρνηση, περιφέρεια και άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης». Είναι οι ίδιοι φορείς που μεταξύ των ετών 2015 και 2019 ήταν εξ ίσου σύμφωνοι με τη λύση της κατά χώραν διατήρησης. Ποιος ανέτρεψε την αρχική εκείνη συμφωνία που εξασφάλιζε την προστασία των αρχαιοτήτων και την έγκαιρη λειτουργία του μετρό; Η ίδια η διοίκηση της «Αττικό Μετρό», η οποία το φθινόπωρο του 2019 άλλαξε άποψη, με αποτέλεσμα τη σημερινή διχόνοια, καθυστέρηση και ανασφάλεια δικαίου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 26/1/2021, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι η προσφυγή μας στο ΣτΕ «σταμάτησε το έργο. Έτσι επί 15 μήνες στο σταθμό αυτό δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, 15 μήνες είναι χαμένοι για τον σταθμό, για το έργο, για την ζωή και την εξέλιξη της πόλης. Ας αναλογισθούμε ποιοι μπαίνουν σ’ αυτές τις διαδικασίες συνέχεια».

Οι ανωτέρω δηλώσεις είναι ατυχείς. Ως γνωστόν, η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού που ενέκρινε την απόσπαση και επανατοποθέτηση, όπως ζήτησε η «Αττικό Μετρό», εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου 2020. Σε αυτήν περιλαμβανόταν συγκεκριμένος όρος που επέβαλε την κατάθεση από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και την έγκριση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου οριστικών μελετών εφαρμογής πριν από την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων.

Ο όρος αυτός δεν έχει μέχρι στιγμής εκπληρωθεί, αφού ουδέποτε ως σήμερα η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υπέβαλε πλήρη και κοστολογημένη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων ενώ ασφαλώς ουδέποτε εκδόθηκε και σχετική απόφαση από την Υπουργό Πολιτισμού. Οι παραλείψεις αυτές είναι σίγουρα εντελώς ανεξάρτητες και δεν οφείλονται στην προσφυγή μας στο ΣτΕ, αλλά στην καθυστέρηση ή ολιγωρία των εμπλεκομένων φορέων.

Η καθυστέρηση ή ολιγωρία αυτή, συνέχεια της απόφασης της Αττικό Μετρό να αλλάξει θέση, καθιστά ορατό πλέον τον κίνδυνο, όχι μόνον να αποσπασθούν οι αρχαιότητες, αλλά και να μην επανατοποθετηθούν ποτέ στο χώρο που ανευρέθησαν, λόγω της στενότητας του χρόνου που απομένει πλέον μέχρι το τέλος του 2023. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε την πλήρη εξαφάνιση ενός απαράμιλλου αρχαιολογικού χώρου.

Πολύτιμοι οι Νέοι Φιλέλληνες για την κληρονομιά μας.
Δεν είναι μόνον οι προσφεύγοντες φορείς που ζητούν επίμονα την κατά χώραν διατήρηση των αρχαίων του Σταθμού Βενιζέλου, αλλά επίσης:

(α) Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), που αποτελεί τον Συμβουλευτικό Οργανισμό της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, το οποίο αποφασίζει ποιες περιοχές να ενταχθούν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, θεσμός σημαντικότατος για τη χώρα μας, προικισμένη με τόσα μνημεία διεθνούς εμβέλειας.

(β) Η Διεθνής Ένωση Βυζαντινών Σπουδών (International Association of Byzantine Studies), η οποία έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στον αγώνα να παραμείνουν ως μουσεία η Αγία Σοφία και η Εκκλησία της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Έχουν διαμηνύσει ότι θεωρούν την κατά χώραν διατήρηση των αρχαίων στο Σταθμό Βενιζέλου σχεδόν εξίσου σημαντική, εφ’ όσον πρόκειται για ένα τόσο σπάνιο κοσμικό μνημείο της εποχής.

(γ) Η EUROPA NOSTRA, Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για την Πολιτισμική και Φυσική Κληρονομιά, η οποία συνεργάζεται στενά και συχνά προς όφελος της χώρας μας, αφενός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφετέρου με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όλοι αυτοί οι εγνωσμένου κύρους οργανισμοί διατυμπανίζουν ότι η κατά χώραν διατήρηση των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων που αποτελούν στοιχεία της παγκόσμιας κληρονομιάς αποτελεί υποχρέωση και συμφέρον της Ελλάδος. Όλοι γνωρίζουν πως η «Αττικό Μετρό» και το ΚΑΣ είχαν συμφωνήσει παλαιότερα ότι η διατήρηση κατά χώραν είναι εφικτή. Πιστεύουν ότι παραμένει εφικτή και σήμερα. Μιλάμε για φίλους και συμμάχους της Ελλάδος, στους οποίους προστρέχουμε όταν τους έχουμε ανάγκη. Είναι πράγματι επιθυμία μας να τους αναγκάσουμε να παρακολουθήσουν σιωπηλά, έναν ειρωνικό εορτασμό των 200 ετών εθνικής μας παλιγγενεσίας, με αυτήν την ανείπωτη πολιτισμικά καταστροφή; Μη γένοιτο!
……………….

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμηθούμε τις πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Mathieu Grosch, Συντονιστή του Διαδρόμου Ανατολή/ Ανατολική Μεσόγειος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, στον σταθμό του μετρό «Βενιζέλου» το 2018, πριν την αλλαγή θέσης της Αττικό Μετρό.
«Είστε πολύ τυχεροί που έχετε ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, οι οποίοι κατάφεραν να γεφυρώσουν την ιστορία και τη σύγχρονη κινητικότητα»

Δείτε το σχετικό βίντεο.
https://www.youtube.com/watch?v=PuX_zcWRxt4&feature=youtu.be

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ