ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Διαχείριση Ακραίων Γεγονότων Πυρκαγιάς - Εκπαίδευση Τοπικών Κοινωνιών

Δελτία Τύπου - 06.5.2022 - Natural Environment (SFYP)

Καθώς οι δασικές πυρκαγιές των πρόσφατων ετών ανέδειξαν την ανάγκη πρόληψης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των τοπικών κοινωνιών η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) ανέπτυξε ένα πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα πρόληψης που θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά στον κίνδυνο καταστροφής από δασική πυρκαγιά. Για την εφαρμογή του προγράμματος επιλέχθηκαν τρεις οικισμοί σε περιοχές με σημαντικό ιστορικό πυρκαγιών, στα Βίλια Αττικής, στη Λίμνη Ευβοίας και στον Μιράκα της Αρχαίας Ολυμπίας.

Φωτογραφία © Andrea Bonetti

Η πρώτη από τις προγραμματιζόμενες εσπερίδες διοργανώνεται στα Βίλια Αττικής, με θέμα την «Διαχείριση Ακραίων Γεγονότων Πυρκαγιάς και Εκπαίδευσης των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές» σε συνεργασία με τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, την Δ.Ε. Βιλίων, το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», την Δ/νση Δασών Δυτικής Αττικής. Οι ομιλίες και οι διαδραστικές δραστηριότητες θα είναι προσαρμοσμένες στο κοινό στο οποίο θα απευθύνονται (δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, κάτοικοι, επαγγελματίες κλπ.).

Η ενημέρωση – εκπαίδευση των κατοίκων του οικισμού των Βιλίων θα γίνει στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Βιλίων το Σάββατο, 7 Μαΐου 2022 και ώρα 17:00.

Στις 12 Μαΐου 2022 θα γίνει ενημέρωση για την πρόληψη και την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές στους μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού σχολείου και στα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου των Βιλίων από το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η εκδήλωση υλοποιείται με την υποστήριξη της ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17:00    Έναρξη

17:15    Χαιρετισμοί
Χρήστου Στάθης, Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας
Μακρυνόρης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Δ.Ε. Βιλίων
Βλάμη Βασιλική, Εκπρόσωπος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

17:45    «Συμπεριφορά πυρκαγιάς και οι παράγοντες που την επηρεάζουν».
Ντινόκας Δημήτριος, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος

17:55    «Ενημερωτικές δράσεις για τους πολίτες: δασικές πυρκαγιές και μεταπυρική διαχείριση». Δασκαλάκου Ευαγγελία, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ»

18:05    «Τρόποι και μέθοδοι πρόληψης και προστασίας των πολιτών από την πυρκαγιά».
Στεφανίδης Ιωάννης, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

18:15    «Τοπίο και πυρκαγιά».
Βλάμη Βασιλική, Περιβαλλοντολόγος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

18:30    Παρεμβάσεις τοπικών φορέων

18:45    Ερωτήσεις – Προτάσεις – Συζήτηση

19:30    Κλείσιμο της Εσπερίδας – Συμπεράσματα

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα Covid 19.

 

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ