ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Control Shift. European Industrial Heritage Reuse in Review Βραβείο European Heritage Award / Europa Nostra Award 2021 στην Έρευνα

Δελτία Τύπου - 22.10.2021 - Architectural Heritage (SAK)

Στις 18 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τοπική βράβευση του ερευνητικού προγράμματος Control Shift. European Industrial Heritage Reuse in Review” στις εγκαταστάσεις του ιστορικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας. Αφορά τη διδακτορική διατριβή της Δρ. Δώρας Χατζή Ροδοπούλου που έγινε σε συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου TUDelft και διερεύνησε καλές πρακτικές για τη διάσωση και επανάχρηση κτιρίων βιομηχανικής κληρονομιάς σε Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ισπανία και Ελλάδα, οι οποίες είναι αναρτημένες σε σχετική βάση δεδομένων (http://reindustrialheritage.eu/).


Κατά τη διάρκεια της τοπικής βράβευσης σύντομους χαιρετισμούς έκαναν η κα Λυδία Καρρά, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που είναι η επίσημη εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, ο Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Α. Μπουντουβής, η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ Α. Ανδρουλιδάκη, και ο Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Π. Τουρνικιώτης.
Στη συνέχεια η Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και Πρόεδρος του ΣΑΚ, της ΕΛΛΕΤ, Ε. Μαΐστρου, και η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) Μ. Μαυροειδή, μίλησαν για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες αξιοποίησης της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας ενώ ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, και επιβλέπων της διατριβής Ν. Μπελαβίλας, μίλησε για την συνεργασία του με την Δρ. Δ. Χατζή Ροδοπούλου, πριν παρουσιάσει η ίδια το ερευνητικό της έργο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από το ΕΜΠ, το Υπουργείο Πολιτισμού, μέλη της ΕΛΛΕΤ και του TICCIH αλλά και μέλη της τοπικής κοινότητας και τοπικής αυτοδιοίκησης. Την βράβευση ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με μικρό κέρασμα στον ιδιαίτερο χώρο του παλιού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ.

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ