ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ανακοινώθηκαν τα Βραβεία European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2021

Δελτία Τύπου - 25.5.2021

ΤΑ EUROPEAN HERITAGE AWARDS ΤΙΜΟΥΝ
24 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ 18 ΧΩΡΕΣ

 

Βρυξέλλες / Χάγη, 25 Μαϊου 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra μόλις ανακοίνωσαν τους νικητές για το 2021 των Βραβείων European Heritage Awards / Europa Nostra Awards, το έπαθλο της ΕΝ για την πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Creative Europe. Φέτος, η κορυφαία διάκριση στον τομέα της κληρονομιάς πηγαίνει σε 24 παραδείγματα από 18 Ευρωπαϊκές χώρες:

Κατηγορία Συντήρησης

Gare Maritime, Brussels, ΒΕΛΓΙΟ
Vardzia Rock-Cut Complex, ΓΕΩΡΓΙΑ
Haus Am Horn, Weimar, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Fredensborg Palace Garden, ΔΑΝΙΑ
Γεφύρι Πλάκας, Ήπειρος, ΕΛΛΑΔΑ
18 Ormond Quay Upper, Dublin, ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Besòs Water Tower, Barcelona, ΙΣΠΑΝΙΑ
Mas de Burot, Els Ports Natural Park, ΙΣΠΑΝΙΑ
Wooden Church of Urși Village, Vâlcea County, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Κατηγορία Έρευνας

FIBRANET – FIBRes in ANcient European Textiles, ΔΑΝΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ
Control Shift – European Industrial Heritage Reuse in Review, ΕΛΛΑΔΑ / ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ART-RISK – Artificial Intelligence Applied to Preventive Conservation, ΙΣΠΑΝΙΑ

Κατηγορία Προσφοράς στην Πολιτιστική Κληρονομιά από Οργανισμούς ή Πρόσωπα

Gjirokastra Foundation, ΑΛΒΑΝΙΑ
Rita Bargna, ΙΤΑΛΙΑ
Technical Committee on Cultural Heritage, ΚΥΠΡΟΣ
GEFAC – Group of Ethnography and Folklore of the Academy of Coimbra, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Κατηγορία Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Ευαισθητοποίησης

Following in the Steps of Bulgarian Folklore, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Heritage Hubs, ΦΙΛΑΝΔΙΑ / ΙΤΑΛΙΑ / ΣΕΡΒΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ
The Invention of a Guilty Party, Trento, ΙΤΑΛΙΑ
Holidays! In the East and West – The School Church, Groningen, ΟΛΛΑΝΔΙΑ
European Solidarity Centre – Permanent Exhibition, Gdańsk, ΠΟΛΩΝΙΑ
Morón Artisan Lime, Morón de la Frontera, ΙΣΠΑΝΙΑ
Archaeology at Home, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Morus Londinium: London’s Heritage through Trees, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η ανακοίνωση των νικητών των Βραβείων 2021 μόλις έγινε σε μία ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από τη Mariya Gabriel, Ευρωπαϊκή Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Παιδείας και Νεότητας και τον Hermann Parzinger, Εκτελεστικό Πρόεδρο της Europa Nostra.

ΣΗΜΑΝΤΙΚO: Παροτρύνονται οι υποστηρικτές και λάτρεις της πολιτιστικής κληρονομιάς από όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν τους νικητές και να ψηφίσουν διαδικτυακά για το φετινό Βραβείο Public Choice Award. Ο νικητής του Βραβείου Public Choice Award θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Βραβείων European Heritage Awards, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Οι νικητές του Grand Prix, κάθε ένας από τους οποίους θα λάβει χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, θα δημοσιοποιηθεί επίσης στην τελετή αυτή.

Μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Mariya Gabriel δήλωσε: «Οι νικητές των European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2021 είναι πρεσβευτές της ομορφιάς της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς, είτε πρόκειται για παραδόσεις και τεχνογνωσία, εκπληκτική αρχιτεκτονική ή τρόπους με τους οποίους η κληρονομιά μπορεί να ενώσει κοινότητες και γενιές. Πιστεύω πραγματικά ότι η επιτυχής διατήρηση της υλικής και άυλης κληρονομιάς μας εξαρτάται από τη δέσμευση των ανθρώπων που την υποστηρίζουν. Με αυτά τα βραβεία, επομένως, τιμούμε όλους αυτούς τους εξαιρετικούς άντρες και γυναίκες, αρχιτέκτονες, επιστήμονες και εθελοντές που φέρνουν την κοινή μας κληρονομιά πιο κοντά μας. Το όραμά τους πρέπει να επικροτηθεί».

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra, Hermann Parzinger, δήλωσε: «Κάθε χρόνο, οι νικητές των βραβείων European Heritage Awards / Europa Nostra Awards αποτελούν παράδειγμα της ασύγκριτης δημιουργικότητας και δέσμευσης όσων εργάζονται για την προστασία, την αξιοποίηση και τη μεταβίβαση της πολύτιμης κληρονομιάς της Ευρώπης στην επόμενη γενιά. Οι φετινοί νικητές αποδεικνύουν δυναμικά πώς η κληρονομιά προσφέρει λύσεις και δρόμους για ανάκαμψη ενόψει φαινομενικά ανυπέρβλητων προκλήσεων, καθώς αναλαμβάνουμε δράση για το κλίμα, κινητοποιούμαστε για τη βιώσιμη αστική και αγροτική ανάπτυξη και αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τις απειλές που βάλλουν τις βασικές μας ευρωπαϊκές αξίες. Χαιρετίζουμε τα εξαιρετικά επιτεύγματά τους: ας εμπνεύσουν και ας ενθαρρύνουν σε μελλοντική δράση τους πολλούς επαγγελματίες και λάτρεις της κληρονομιάς στην Ευρώπη και πέραν αυτής».

Οι νικητές των βραβείων επιλέχθηκαν από ανεξάρτητες κριτικές επιτροπές, οι οποίες αποτελούνται από εμπειρογνώμονες στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη, μέσω της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και ιδιώτες 30 ευρωπαϊκών χωρών.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Europa Nostra
Audrey Hogan, Programmes Officer
ah@europanostra.org,
T. +31 70 302 40 52; M. +31 63 1 17 84 55
Joana Pinheiro, Communications Coordinator
jp@europanostra.org,
M. +31 6 34 36 59 85

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Sonya Gospodinova
sonya.gospodinova@ec.europa.eu
+32 2 2966953

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – Περιβάλλοντος και
Πολιτισμού
Κατερίνα Στεμπίλη, sepi@ellinikietairia.gr
Τ. (+30) 210 3225245 (εσωτ. 2)
Νεφέλη Βαρουχάκη, sak@ellinikietairia.gr
T. (+30) 210 3225245 (εσωτ. 10)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Press release in various languages

Για κάθε νικητή Βραβείου:
Information and jury’s comments
Videos (in high resolution)
Photos & e-banners (in high resolution)

Creative Europe website
Commissioner Gabriel’s website

 

Γενικές πληροφορίες

Βραβεία European Heritage Awards / Europa Nostra Awards

Τα Βραβεία European Heritage Awards / Europa Nostra Awards ξεκίνησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και έκτοτε οργανώνονται από την Europa Nostra. Το πρόγραμμα βραβείων έχει την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα βραβεία αναδεικνύουν και διαδίδουν την αριστεία και τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία της κληρονομιάς, ενθαρρύνουν τη διασυνοριακή ανταλλαγή γνώσεων και συνδέουν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ευρύτερα δίκτυα. Τα βραβεία αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους νικητές, όπως μεγαλύτερη προβολή σε εθνικό επίπεδο, επιπλέον χρηματοδότηση και αυξημένο αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, το πρόγραμμα βραβείων προάγει μία ευρύτερη φροντίδα για την κοινή μας κληρονομιά μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Τα βραβεία είναι, επομένως, βασικό εργαλείο προώθησης των πολλαπλών αξιών της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος της Ευρώπης. Για επιπλέον στοιχεία σχετικά με τα Βραβεία, μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο www.europeanheritageawards.eu/facts-figures.

Το 2021, δύο Ειδικά Βραβεία ILUCIDARE θα απονεμηθούν μεταξύ των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στα European Awards Awards / Europa Nostra Awards. Τα έργα που θα περιληφθούν στον κατάλογο θα ανακοινωθούν στις 10 Ιουνίου και οι νικητές θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Το έργο ILUCIDARE χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πόρο για την καινοτομία και τις διεθνείς σχέσεις.


Europa Nostra

Η Europa Nostra είναι η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών που δεσμεύεται να προστατεύει και να προωθεί την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Μια πανευρωπαϊκή ομοσπονδία από ΜΚΟ πολιτιστικής κληρονομιάς, υποστηριζόμενη από ένα ευρύ δίκτυο δημόσιων φορέων, ιδιωτικών εταιρειών και ατόμων, καλύπτει περισσότερες από 40 χώρες. Ιδρύθηκε το 1963 και σήμερα αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο και το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Η Europa Nostra κάνει εκστρατείες για την διάσωση μνημείων, τόπων και τοπίων της Ευρώπης υπό απειλή, ιδίως μέσω του Προγράμματος 7 Υπό Απειλή (7 Most Endangered Programme). Η Europa Nostra συμβάλλει ενεργά στον καθορισμό και την εφαρμογή ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών που σχετίζονται με την κληρονομιά, μέσω ενός συμμετοχικού διαλόγου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και του συντονισμού της European Heritage Alliance. Η Europa Nostra ήταν ο βασικός εταίρος της κοινωνίας των πολιτών της ΕΕ κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018. Ανήκει, επίσης, στους πρώτους επίσημους εταίρους της πρωτοβουλίας New European Bauhaus το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Creative Europe

Το Creative Europe είναι πρόγραμμα της ΕΕ το οποίο υποστηρίζει τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς, επιτρέποντάς να αυξήσουν τη συμβολή τους στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Με προϋπολογισμό 2,4 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2021-2027, υποστηρίζει οργανισμούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραστατικών τεχνών, των καλών τεχνών, των διεπιστημονικών τεχνών, των εκδόσεων, των ταινιών, της τηλεόρασης, της μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών, καθώς και δεκάδες χιλιάδες καλλιτέχνες και επαγγελματίες που ασχολούνται στον πολιτισμό και τα οπτικοακουστικά μέσα.

 

 

Σχετικά άρθρα
Περισσότερα
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ