Ένα ασυνήθιστο δώρο έλαβε ο Πρωθυπουργός την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, από 2 νέους επιστήμονες – στελέχη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Ένα δώρο που ο ίδιος είχε ζητήσει πριν από ένα περίπου χρόνο στην Σαντορίνη όταν πληροφορήθηκε για την σημαντική δουλειά τους.

Ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε θερμά τους επιστήμονες της ΕΛΛΕΤ και συζήτησε μαζί τους για αρκετή ώρα θέματα της ειδικότητάς τους.
Ο Δρ. Μιλτιάδης Λάζογλου, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης και υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΕΛΛΕΤ και η Βασιλική Πουγκακιώτη, Υπεύθυνη Συμβουλίου Ενέργειας ΕΛΛΕΤ -μέλη μιας ευρύτερης επιστημονικής ομάδας που εργάσθηκε συστηματικά για δυο χρόνια- παρέδωσαν στον Πρωθυπουργό:
α/ την ολοκληρωμένη Καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό της Φέρουσας Ικανότητας του Δήμου Θήρας, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του Ε.Μ.Π.
β/ τις Προτάσεις της ΕΛΛΕΤ – έναν δεκάλογο για το μέλλον του νησιού, με τίτλο “Θήρα και αειφορία: ανάπτυξη με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα του τόπου” .
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δουλειά, σημαντικό εργαλείο για την δημιουργία σχεδίων διαχείρισης προορισμών της χώρας μας με κεντρικό άξονα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, του συγκριτικού πλεονεκτήματος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η μελέτη αυτή διερευνά το μέγιστο ανεκτό όριο επιβαρύνσεων / φορτίσεων που μπορεί να δεχθεί το νησί πέραν των οποίων παύει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία της με αποτέλεσμα να ασκούνται αρνητικές πιέσεις στους μονίμους κατοίκους και επισκέπτες.
Είναι μια παρακαταθήκη που μπορεί να διαφυλάξει ουσιαστικά την μεγάλη επιτυχία του προορισμού Σαντορίνη. Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, η φέρουσα ικανότητα αποτελεί εργαλείο αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος «σε ένα τουριστικό προϊόν προστιθέμενης αξίας, αντάξιο αυτού του μοναδικού τόπου».

Δείτε περισσότερα: https://bit.ly/3jQIBKF