ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αρχιτεκτονική Κληρονομιά (ΣΑΚ)

Ellet-Αρχιτεκτονική Κληρονομιά (ΣΑΚ)

ΣΑΚ

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της ΕΛΛΕΤ ιδρύθηκε το 1996 από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ανδρέα Συμεών. Ασχολείται συστηματικά με δράσεις διάσωσης και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Έχει αναλάβει σειρά πρότυπων αναστηλώσεων σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εντός και εκτός Ελλάδας. Αναθέτει και παρακολουθεί την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης αξιόλογων μνημείων πολλές από τις οποίες εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των έργων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή χορηγών. Παράλληλα έχει αναλάβει δράση για την προστασία και αναβίωση των παραδοσιακών οικισμών της χώρας μας.
Scroll για περισσότερα

Πολλά από τα έργα αυτά έχουν βραβευτεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό της Europa Nostra με πρόσφατο παράδειγμα την αποκατάσταση της Αγίας Κυριακής στη Νάξο. Έχει επίσης αξιόλογη δράση στο εξωτερικό: αποκατάσταση καμπαναριού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στην Βενετία, η Κόκκινη Εκκλησιά (Kizil Kilise) στην Καππαδοκία.

Επιλεγμένα μνημεία, βραβευμένα από την Europa Nostra, παρουσιάστηκαν σε έκθεση που έλαβε χώρα στο Φετιχιέ Τζαμί στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αγοράς στην Αθήνα και συνδυάστηκε με ξεναγήσεις και ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και συνεργατών της ΕΛΛΕΤ. Σημαντική δράση ευαισθητοποίησης είναι οι ‘Επισκέψιμες Ιστορικές Κατοικίες’ που πραγματοποιείται από το 2018 σε συνεργασία με τον πανευρωπαϊκό σύνδεσμο European Historic Houses Association με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με το άνοιγμα ιστορικών κατοικιών στο ευρύ κοινό. Επιστημονικές ημερίδες που οργανώνονται, έχουν στόχο τους την προστασία και ανάδειξη της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με πιο πρόσφατες τις ημερίδες για τον παραδοσιακό οικισμό της Καστάνιας Μάνης, για τον Κάμπο της Χίου και για την πολιτιστικό πλούτο της Πάτμου, ενώ πρόσφατη έκδοση προβάλλει την ιστορία και την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Λεονταρίου Αρκαδίας και θέτει ζητήματα προστασίας του οικισμού.

Το ΣΑΚ συνεργάζεται με το πρόγραμμα S.O.S, με παρεμβάσεις για την προστασία απειλούμενων μνημείων και συνόλων. Αναφέρονται ενδεικτικά η Βλυχάδα στη Σαντορίνη, ευαίσθητα φυσικά τοπία της Πάτμου, ο αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας, τα παραδοσιακά ξύλινα αλιευτικά καΐκια. Το ΣΑΚ μετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Balkan-MED ‘Interregional Cultural Heritage Management e-System’ (IRC-HERMES), για την καταγραφή των ιστορικών κτιρίων τεσσάρων πόλεων παγκόσμιας κληρονομιάς, σε γειτονικές χώρες, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για τη διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς τους. Μετέχει επίσης στο πρόγραμμα Life IP AdaptInGR με αντικείμενο την προσαρμογή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κλιματική αλλαγή.

Υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης με επιστημονικές εκδόσεις, ημερίδες και εκθέσεις.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ