ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Δράσεις που προχώρησαν έως σήμερα:

 1. Συμμετοχή της Ρόδου στη δράση «Επισκέψιμες ιστορικές κατοικίες», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κληρονομιάς /2020.
 2. Διερεύνηση του δικτύου θρησκευτικών διαδρομών στο κεντρικό -ΝΑ τομέα του νησιού μεταξύ των οικισμών Λάρδος και Λάερμα και των Μοναστηριών της Παναγίας Υψενής, του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Θάρρι και του Αγίου Γεωργίου στον Ίνγκο.
 3. Συνάντηση με την διοίκηση του Υδροβιολογικού Σταθμού και του Ενυδρείου της Ρόδου.

Η Τ.Ε. Ρόδου προγραμματίζει μηνιαίες συναντήσεις και έχει συντάξει πρόγραμμα που αφορά τα πολιτιστικά στοιχεία του νησιού αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Αναλυτικά:

 • Ενημέρωση επί τόπου η μέσω ίντερνετ σχετικά με την ταυτότητα και την ιστορία των σημαντικότερων δημόσιων κτηρίων του ιστορικού κέντρου της πόλης της Ρόδου.
 • Διευθέτηση του κοινόχρηστου χώρου του διατηρητέου οικιστικού συγκροτήματος της ιταλοκρατίας στο περιμετρικό Άλσος της μεσαιωνικής πόλης, με στόχο την αποσυμφόρηση και την ανάδειξη του ως σύνολο με τα μεσαιωνικά τείχη και τις δύο πύλες του Αγίου Αθανασίου και Κοσκινού.
 • Διαμόρφωση δικτύου μονοπατιών σε συνδυασμό με την ανάδειξη του φυσικού και του πολιτιστικού τοπίου του ιταλικού συγκροτήματος του Προφήτη Ηλία. Μία δράση θα μπορούσε αρχικά να επικεντρωθεί στην εξυγίανση και ανάδειξη της υποβαθμισμένης ιταλικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.
 • Διαχείριση των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων της μεσαιωνικής πόλης ως επισκέψιμων χώρων με παροχή ενημέρωσης, στο πλαίσιο λειτουργίας θεματικών αρχαιολογικών διαδρομών που έχουν ήδη προταθεί.
 • Ανάληψη δράσης με στόχο την αναβάθμιση και προβολή του Ενυδρείου της Ρόδου, ως σημαντικού εκπαιδευτικού ιδρύματος και μνημειακού κτηρίου και ως τοπόσημο στον εξαιρετικό περιβάλλοντα χώρου της Ακτής και του βορειότερου Ακρωτηρίου του νησιού της Ρόδου, γνωστό ως Πανός Άκρα η Κούμπουρνου. Η διοίκηση του Ενυδρείου θα μπορούσε να δεχτεί συνεργασία και τα ξενοδοχεία της περιοχής θα μπορούσαν να είναι χορηγοί μιας τέτοιας εκστρατείας. Υπάρχουν δυνατότητες εκπαιδευτικών δράσεων για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά ,όπως υιοθεσία ψαριών για εμπλουτισμό του Ενυδρείου κλπ.
 • Δημιουργία δικτύου επιλεγμένων θρησκευτικών διαδρομών, όπως η περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σκιαδενής μέχρι το Βάτι με μεγάλη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού.
 • Ανάληψη δράσης για την ανάδειξη των αναστηλωμένων μνημείων της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου ως επισκέψιμων χώρων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με έμφαση στο Φρούριο του Αγίου Νικολάου, στα πλαίσια και της λειτουργίας της μαρίνας στο Μανδράκι.
 • Συνεργασία με τον καθηγητή Simon Philips ειδικό στη μεσαιωνική ιστορία για εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τους Ιππότες της Ρόδου και τα μνημεία της μεσαιωνικής πόλης.
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ