ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Επιτροπή Κέρκυρας

Ellet-Επιτροπή Κέρκυρας
Η Τοπική Επιτροπή Κέρκυρας λειτουργεί αδιαλείπτως από το 2005. Εξ αρχής στόχος των μελών της ήταν η συνεχής παρακολούθηση και μελέτη των θεμάτων προστασίας του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος καθώς και η ανάδειξη της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας, και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της,
Scroll για περισσότερα

Τα μέλη προσέφεραν όχι μόνο την ειδική τεχνογνωσία τους κατά περίπτωση, όχι μόνο τον χρόνο τους αφιλοκερδώς, αλλά φορές συγχρηματοδότησαν διάφορες δράσεις προβολής και συντήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού του νησιού.

Ζωντανό κύτταρο της κερκυραϊκής κοινωνίας, η Τ.Ε. της ΕΛΛΕΤ συνεργάστηκε με τους βουλευτές του νησιού, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, με το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ, με πνευματικά και πολιτιστικά σωματεία.

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας της ΤΕ της ΕΛΛΕΤ με την τοπική κοινωνία είναι πολλά και σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • στην ίδρυση Μουσείου Τυπογραφίας και Βιβλιοδεσίας,
  • προγράμματα για την ανακύκλωση μπαταριών αφής και την εγκατάσταση κέντρου ανακύκλωσης,
  • εκστρατεία για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  • πληροφόρηση μέσω ημερίδας και ανακοινώσεων στον τοπικό τύπο για θέματα όπως η βιοσυσσώρευση,
  • μελέτη και εγκατάσταση για τον ηλεκτροφωτισμό των βενετικών ναυπηγείων στα Γουβιά της Κέρκυρας,
  • μελέτη για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου στη Γαρίτσα και τη διαμόρφωση του παρακείμενου οδικού κόμβου, καθώς και
  • επισήμανση μέσω ενημερωτικών πινακίδων, διάφορων μνημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Διοργάνωσε επίσης, διήμερο Διεθνές Συνέδριο στο Αμφιθέατρο της Ιονίου Ακαδημίας, με θέμα «Αειφορία και δράσεις ευαισθητοποίησης: Το περιβαλλοντικό μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες», αλλά και επιμορφωτικές συναντήσεις, σε συνεργασία με τη Δ/ση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα την «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση υπό το πρίσμα της Αειφορίας». Η Τοπική Επιτροπή οργάνωσε τέλος εκδρομές για τα μέλη και τους φίλους της σε ιστορικούς τόπους εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ συχνές είναι οι ξεναγήσεις που οργανώνει και είναι ανοιχτές για το κοινό, σε ιστορικά μνημεία της Κέρκυρας και άλλες ιστορικές κατοικίες. Η Τοπική Επιτροπή τέλος, υπέβαλλε προ ετών, πρόταση στο INTERREG III με στόχο την ανάληψη δράσεων πληροφόρησης για την εκλαΐκευση και διάδοση των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων για το φυσικό περιβάλλον.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ