ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Επιτροπή Αίγινας

Ellet-Επιτροπή Αίγινας
Η Τοπική Επιτροπή Αίγινας εργάζεται για να στηρίξει: 1. Την αποκατάσταση των εκκλησιών και του περιβάλλοντος χώρου της Παλαιάς Χώρας Αίγινας 2. Την σταθερή συντήρηση και επέκταση των Μονοπατιών Πολιτισμού Αίγινας και 3. Την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Ορφανοτροφείου-Φυλακές Αίγινας
Scroll για περισσότερα

ΠΑΛΑΙΑ ΧΩΡΑ: Ένας υπέροχος μικρός «Μυστράς» με 30 εκκλησάκια.

Η ΕΛΛΕΤ έχει αναστηλώσει 3 από τις εκκλησίες:

  • Το Καθολικό της Μονής της Αγίας Κυριακής, που γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της τους 16ο και 17ο αιώνα. Πολύ σημαντικές και οι πλούσιες τοιχογραφίες της εκκλησίας. Η Μονή Αναστηλώθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την υποστήριξη της Παναιγηνιτικής Επιτροπής. Την εποπτεία του έργου είχαν η 1η και η 2η Εφορεία Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.
  • Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, του 17ου αιώνα, με τοιχογραφίες διαφόρων εποχών και παλαιότερες αυτές του 17ου αιώνα. Ο Άγιος Γεώργιος αναστηλώθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, με την ευγενή χορηγία του ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και την υποστήριξη της Παναιγηνιτικής Επιτροπής.

Με την στήριξη του ΣΑΚ προωθείται συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία για τα υφιστάμενα προβλήματα των εκκλησιών καθώς και συνεργασία με το Πολυτεχνείο για μελέτες που θα στηρίξουν την μελλοντική αποκατάσταση των εκκλησιών και του περιβάλλοντος χώρου της Μεσαιωνικής πρωτεύουσας της Αίγινας.

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Το πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού υλοποιήθηκε στην Αίγινα με χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες της Αίγινας και τους επισκέπτες να γνωρίσουν περπατώντας τα μοναδικά μνημεία και τοπία της Αίγινας, όπως τον αρχαίο Ελαιώνα…

Σήμερα οι εθελοντές του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας που συνεργάζονται με την ΕΛΛΕΤ συνεχίζουν με επιμονή τον καθαρισμό μονοπατιών ώστε το ήδη δημιουργηθέν δίκτυο των 40 χλμ να επεκταθεί στα 52 χλμ. Ο καθαρισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη της νέας σηματοδότησης. Παράλληλα από την ίδια ομάδα εθελοντών και με τη στήριξη του Δήμου συντηρείται το αρχικό δίκτυο. Αποκαλύπτεται έτσι σιγά σιγά για τον περιπατητή η ομορφιά και ο πολιτιστικός πλούτος της ορεινής Αίγινας.

ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Το πρώτο δημόσιο κτίριο που κτίστηκε στην ελεύθερη Ελλάδα το 1829 για να στεγάσει τα ορφανά του Αγώνα. Ένα κτίριο – σύμβολο που επίσης στέγασε το πρώτο μουσείο, το πρώτο νομισματοκοπείο, τις πρώτες επαγγελματικές σχολές κλπ. Δυστυχώς αργότερα μετετράπη σε φυλακές ενώ τις τελευταίες δεκαετίες παραμένει κλειστό. Ευτυχώς το 2018 εγκρίθηκε από την περιφέρεια ένα ποσό ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν δυο μεγάλες αίθουσες για πολιτιστική χρήση. Η ΕΛΛΕΤ (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (ΣΑΚ), με συντονίστρια την κ. Μαϊστρου) συνεργάζεται με την αρμόδια Εφορεία του ΥΠΠΟ για τη δημιουργία μιας καινοτόμου μόνιμης έκθεσης στην μια από τις αίθουσες που θα ανοίξουν με θέμα το άγνωστο στο ευρύ κοινό και πρωτοποριακό εκπαιδευτικό έργο του Καποδίστρια. Παράλληλα θα παρουσιασθεί και η τεράστια συμβολή των Φιλελλήνων που στήριξαν τον αγώνα της ανεξαρτησίας και το έργο του Καποδίστρια. Ο Δήμαρχος μας στηρίζει και μέσω της Τοπικής Επιτροπής ενημερώνει την τοπική κοινωνία που περιμένει το έργο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ