ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Ellet-Παράρτημα Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1991 από τον Κώστα Σταματόπουλο. Στο κέντρο των δράσεών του είναι ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής.
Scroll για περισσότερα

Λειτουργεί με δικό του Κανονισμό, εναρμονισμένο με το Καταστατικό της Ελληνικής Εταιρείας και αναπτύσσει δράση στον χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας, βασιζόμενο κυρίως στην εθελοντική προσφορά γνώσεων, έργου και πόρων των μελών και των φίλων του.

Με τις δράσεις που υλοποιεί, επιδιώκει την ενημέρωση των πολιτών και την ενθάρρυνσή τους για συμμετοχή στην προστασία και βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάδειξη ενός άλλου τρόπου συμπεριφοράς και σκέψης, φιλικού προς το περιβάλλον. Συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς για θέματα προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Διαλέγεται με την επιστημονική κοινότητα και συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα, εντός και εκτός Ελλάδος για την προαγωγή και διάχυση της γνώσης. Παρακολουθεί τα ζητήματα αστικού σχεδιασμού και αναπλάσεων και συμμετέχει στις διαβουλεύσεις.

Ανάμεσα στους αγώνες που έδωσε και δίνει ενδεικτικά αναφέρουμε τους αγώνες για:

  • την προστασία του Δάσους του Σέϊχ-Σου και του Χορτιάτη,
  • της λίμνης της Κορώνειας, του Δέλτα των ποταμών Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και
  • τους αγώνες για την ανακύκλωση και την καθιέρωση παραλλήλων δράσεων στα σχολεία της πόλης.
  • Κορυφαίο αγώνα του αποτελεί η διάσωση των πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, με πιο πρόσφατο τη διατήρηση κατά χώρα των μοναδικών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

Οργανώνει διαλέξεις, ημερίδες, εκθέσεις και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιδιώκει συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσα από τη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά και Μεσογειακά προγράμματα, όπως τα Culture, Interreg III και Euromed Heritage III και προγράμματα τοπικής και εθνικής εμβέλειας, όπως προγράμματα του Πράσινου Ταμείου.

Τονίζουμε την πολύχρονη συνεργασία του με την “ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΧΑΝΘ) στο ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα «Περίπατοι στην πόλη», η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας το 2015 και τη συμμετοχή του, ως μέλος, στο ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (thessδικτυο), το οποίο δημιουργήθηκε το 2011 και υπήρξε ο βασικός εταίρος του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά την διεκδίκηση του τίτλου της “Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014” και κατά την υλοποίηση του προγράμματος των δράσεων του θεσμού.

Οργάνωση – Λειτουργία
Το Παράρτημα διοικείται από επταμελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει κάθε μήνα. Σήμερα, στο Παράρτημα δραστηριοποιούντα:
Επιτροπή Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (Ε.Α.Κ)
Ομάδα Βιομηχανικής Κληρονομιάς

  • Εκδόσεις
    2004-2005 European Project “Colours of Christendom from East to West” European Union Programma” Culture 2000” Final Scientific Publication: Mosaics from Tell Amarna (Syrie) V- La Basilique Byzantine Et Ses Mosaiques, Published by the Mission Archeologique de l’ Universite de Liege en Syrie
  • 2005-2008Euromed Heritage III Programme-Project “Byzantium-Early Islam”
    Coordination by the Hellenic Society for the Protection of the Environment and the Cultural Heritage,Thessaloniki Branch. Publication of the volume with the Project’s Research.
  • 2009. Cultural Programme 2000, Education and Culture DG:
    “Vernacular Architecture as a Cultural Heritage shared by East and West”, Scientific Publication of the European Project “Earthen Domes and Habitats- Villages of Northern Syria” Publication of the Project’s Research -Editors: ETS, Pisa.
  • «Περίπατοι Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη», οδηγός δίγλωσσος (Ελληνικά-Αγγλικά)
  • «Περίπατοι Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη», οδηγός δίγλωσσος (Ελληνικά-Γερμανικά)
    Βραβεία Europa Nostra 1978-2018. Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία, οδηγός έκθεσης, 2018
  • Βέλτιστες Πρακτικές Παρακολούθησης Ποιότητας Αέρα μέσω Επιστήμης Πολιτών, τρίπτυχο, 2020, πρόγραμμα «URWatair: Συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας αέρα που αναπνέουν και της διαχείρισης των oμβρίων σε αστικές περιοχές», με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου
  • Βέλτιστες Πρακτικές διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές μέσω Επιστήμης Πολιτών, τρίπτυχο, 2020, πρόγραμμα URWatair, ό.π.
  • Εκπαιδευτικό Πακέτο Εφαρμογών “Συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και της διαχείρισης oμβρίων σε αστικές περιοχές – Urwatair”, τρίπτυχο, 2020, URWatair, ό.π.
Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ