ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το σπίτι μας - με χιλιάδες χρόνια ιστορίας!
Αναλληματικός τοίχος του 5ου αι. π.Χ.
Πίθοι στο υπόγειο του σπιτιού.
Τμήμα οροφογραφίας

Η καρδιά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ κτυπά στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα. Εκεί είναι τα γραφεία μας, «το σπίτι μας», ένα σπίτι σημαντικό γιατί εμπεριέχει 3000 χρόνια ιστορίας.

Πίσω από την ήρεμη Οθωνική του όψη με τις επιτυχημένες αναλογίες, «κρύβει» στο εσωτερικό του θησαυρούς της ιστορίας μας: Την διάσημη αρχαία οδό Τριπόδων με εμφανείς τους αναθηματικούς χορηγικούς τρίποδες καθώς και τον επιβλητικό αναλληματικό τοίχο του 5ου π.Χ. αιώνα που την προστάτευε και σήμερα αποτελεί τον δυτικό τοίχο του σπιτιού.

Το σπίτι αγοράσθηκε το 1982 και διασώθηκε από την εγκατάλειψη. Αγοράσθηκε από την δυναμική Ελληνίδα του Τέξας Virginia Nick και συμπολίτες της, μέλη του Παραρτήματος του SPGH στο Τέξας. Το SPGH είναι η αδελφή οργάνωση που ίδρυσε ο Κώστας Καρράς στην Αμερική για να στηρίξει το έργο της ΕΛΛΕΤ.

Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αποκατάστασή του μετείχαν, μεταξύ άλλων οι: Χ. Μπούρας, Κ. Δεκαβάλλας και Δ. Ζήβας. Οι μελέτες ανατέθηκαν στους Ι. Κίζη, Θ. Τσιτρούλη και Κ. Κούπα. Κατά την αναστήλωση αποκαλύφθηκαν η αρχαία οδός Τριπόδων και ο αναλημματικός τοίχος του 5ου αι. π.Χ.

Σ΄αυτό το σπίτι, το «σπίτι μας» η οικογένεια της ΕΛΛΕΤ -συνεργάτες και εθελοντές- δίνουν καθημερινό αγώνα για την προβολή, την διάσωση και τη διάδοση της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αυτή διαμορφώθηκε.

Σ’ αυτό το σπίτι δεχόμαστε τους επισκέπτες μας, τα μέλη και τους φίλους που παρακολουθούν διαλέξεις, συμμετέχουν σε σεμινάρια, προβολές, διαλογικά μαθήματα και συζητήσεις με κορυφαίους επιστήμονες και προσωπικότητες.

Δεν έρχονται όμως μόνο για να ενημερωθούν και να ακούσουν οι επισκέπτες μας. Έρχονται και για να χαλαρώσουν, να διασκεδάσουν, να ακούσουν μουσική στις μουσικές εκδηλώσεις μας, να δουν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, μεταξύ των οποίων και την μόνιμη συλλογή φωτογραφιών του περίφημου γάλλου φωτογράφου Boissonnas που φωτογράφησε την Ελλάδα και τα μνημεία της στις αρχές του 20ου αιώνα. Εδώ βρίσκεται και η βιβλιοθήκη μας, το αναγνωστήριο και το πωλητήριο βιβλίων και δώρων που σχετίζονται με την φύση και την αρχιτεκτονική.

Προ κορωνοϊού, τουλάχιστον δυο-τρεις φορές τον χρόνο εδώ δίναμε και τις γιορτές μας. Την Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά μας, την Τσικνοπέμπτη, στο Σάββατο του Παραγωγού κατά το οποίο οι επισκέπτες εκτός από την ενημέρωση, δοκίμαζαν και κάποια από τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά τρόφιμα.

Και κάτι ακόμα που μας γεμίζει υπερηφάνεια για το «σπίτι μας». Η αναστήλωσή του βραβεύθηκε από την EUROPA NOSTRA το 1992.

Τα χρήματα για την ανστήλωσή του εξασφαλίσθηκαν με συλλογική προσπάθεια και μεγάλη εκδήλωση στο κρουαζιερόπλοιο Renaissance που προσέφεραν οι Γιώργος & Νάντια Ποταμιάνου με την Ηπειρωτική Ατμοπλοΐα.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ