ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τατόι SOS - 23 χρόνια αγώνα!

Αθήνα - Program SOS
Τατόι: το κτήριο του ανακτόρου
Βουτυροκομείο
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο
Είσοδος
Άποψη του κτήματος Τατοΐου

Από το 1998, η ΕΛΛΕΤ έθεσε ως έναν από τους στόχους της τη διάσωση, την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του κτήματος Τατοΐου.

  • 2000: χρηματοδότησε την πρώτη αρχιτεκτονική αποτύπωση και την φωτογραφική τεκμηρίωση του συνόλου των κτιρίων (πλην του ανακτόρου), εργασία την οποία παρέδωσε στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων με το αίτημα του χαρακτηρισμού του Κτήματος ως διατηρητέου.
  • 2003: ως αποτέλεσμα της δράσης αυτής, η ΕΛΛΕΤ πέτυχε την κήρυξη μεγάλου μέρους του Κτήματος, συμπεριλαμβανομένων περί των 40 κτηρίων, ως διατηρητέου από το υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι το Κτήμα εκτάσεως 42.000 στρεμμάτων διεσώθη ως σύνολο παρά τις πολλές προτάσεις που υπήρχαν τότε για κατάτμησή του.
  • Σε όλη την διάρκεια του μακροχρόνιου αυτού αγώνα, πρωτεργάτης της σωτηρίας εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ ήταν και είναι ο διακεκριμένος ιστορικός του κτήματος Κώστας Σταματόπουλος, πρώην πρόεδρος (2014-2017) και έκτοτε αντιπρόεδρός της.
  • 2013: η ΕΛΛΕΤ πρότεινε στην EUROPA NOSTRA, την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα, την ένταξη του κτήματος Τατοΐου στο πρόγραμμα “7Most Endangered”– τον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Μνημείων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Europa Nostra και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – ΕΙΒ.
  • 2013: όταν η EUROPA NOSTRA γιόρτασε τα 50 χρόνια της στο Ηρώδειο, η ΕΛΛΕΤ πρότεινε την διάθεση των εσόδων της εκδήλωσης για την εκπόνηση της πρώτης ευρωπαϊκής μελέτης (feasibility study) αειφόρου ανάπτυξης του κτήματος ως Δημόσιου αγαθού, βασισμένο σε Ευρωπαϊκά πρότυπα τα οποία ενθαρρύνουν την συνεργασία και συμμετοχή και ιδιωτικών φορέων. Στην μελέτη αυτή βασίστηκε η σημερινή μελέτη βιωσιμότητας του Κτήματος.

Η ΕΛΛΕΤ πιστεύει ότι το Τατόι, όπως είναι σήμερα χωρίς περαιτέρω οικοδομικές δραστηριότητες, με σωστή αποκατάσταση των υπαρχόντων κτηρίων, με αποτελεσματικό σχήμα διοίκησης και με σωστή διαχείριση, μπορεί να αποβεί κερδοφόρο ώστε να καλύπτει όλα τα έξοδα της λειτουργίας του. Ένας πραγματικός πολιτιστικός και φυσικός πνεύμονας για τον λαό της Αττικής, αλλά και για επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ