ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Στο παλιό σπίτι με τα μυστικά...»

Αθήνα - Εκπαιδευτικά προγράμματα στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εγκαινίασε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Ε΄ και Στ΄ του Δημοτικού σχολείου και όλου του Γυμνασίου. Το πρόγραμμα, το οποίο εμπεριέχει δράσεις που συνδέονται με τη σχολική ύλη, έχει τίτλο «Στο παλιό σπίτι με τα μυστικά: ένα θησαυροφυλάκιο της Ιστορίας στον αρχαιότερο επώνυμο δρόμο της Ευρώπης» και σχεδιάστηκε από την ιστορικό-αρχαιολόγο, ειδικευμένη σε εκπαιδευτικά προγράμματα, κα Λίλα Πατσιάδου σε στενή συνεργασία με στελέχη της ΕΛΛΕΤ.

Τα παιδιά ασκούνται στον ρόλο του «περιηγητή της πόλης» με σκοπό να δομήσουν μία βιωματική σχέση με την αρχαία οδό Τριπόδων και το ιστορικό κτίριο της ΕΛΛΕΤ (που διασώζει στα θεμέλιά του μεγάλο τμήμα του αρχαίου αυτού δρόμου, αλλά και τον επιβλητικό τοίχο του 5ου αιώνα π.Χ. και πυθάρια για κρασί από την εποχή του Χριστού).

Η δράση αυτή υλοποιείται σε δύο άξονες:
α/ βιωματική περιήγηση σε επιλεγμένες στάσεις (Βυζαντινός ναός Αγ. Νικολάου Ραγκαβά, κτίριο ΕΛΛΕΤ, αρχαιολογικός χώρος μνημείου Λυσικράτη, σπίτι Καδή, Διονυσιακό Θέατρο) με γραπτές πηγές και γκραβούρες στις «αποσκευές» των μαθητών και χαρτογράφηση της περιοχής μέσα από παιχνίδια ρόλων και εκπαιδευτικά έντυπα
β/«βουτιά στην Ιστορία» (εκπαιδευτικές δραστηριότητες εμβάθυνσης) στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ με χρήση εποπτικού υλικού, εξερεύνηση-κυνήγι θησαυρού και δημιουργία ομαδικού νοητικού χάρτη.
Είναι ενδιαφέρον, ότι το ιστορικό αυτό κτίριο σφύζει σήμερα από ζωή, με εθελοντές που αγωνίζονται για τη διάσωση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας νέα χρήση στο παλαιό κτίριο.
Έναυσμα για την δημιουργία του προγράμματος ήταν μια πρόσφατη διαπίστωση ότι πολλά παιδιά, από διάφορες περιοχές της Αθήνας, δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και μάλιστα την Πλάκα, μια από τις πιο εμβληματικές γειτονιές, ούτε έχουν μπει ποτέ σε ιστορικό σπίτι.

Tο πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται το σχολικό έτος 2019-2020 και συνεχίζει να πραγματοποιείται για σχολικές ομάδες, με την στήριξη των Φιλελλήνων της AngloHellenic League.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ