ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Στήριξη αρχαίου πύργου στην Αγία Μαρίνα Κέας

Κυκλάδες - Μελέτες - Αποκαταστάσεις
Συναυλία με τους Ευανθία Ρεμπούτσικα - Παναγιώτη Καλαντζόπουλο στην Κέα
Από την δημοπρασία εργων τέχνης

Ο εντυπωσιακός πύργος του 4ου αι. π.Χ., είναι μνημείο μοναδικής αξίας καθώς αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αυτόνομου ελεύθερου τετράγωνου πύργου της υστεροκλασικής περιόδου, ενώ η θέση του, στο κέντρο μιας καλλιεργήσιμης κοιλάδας, του προσδίδει αγροτικό χαρακτήρα.

Μέχρι τα μέσα του 19ου αι. το μνημείο σωζόταν ακέραιο, λόγω της ενσωμάτωσής του στον περίβολο της παρακείμενης μεταβυζαντινής μονής της Αγίας Μαρίνας. Ακόμα και σήμερα, σε ορισμένα σημεία ο πύργος σώζεται σχεδόν μέχρι το αρχικό του ύψος, όμως κατά τα τελευταία έτη τμήματά του κατέρρεαν.

Το 2008 το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων για τη μελέτη του ικριώματος στήριξης του αρχαίου πύργου στην Αγία Μαρίνα Κέας.

Η μελέτη του ικριώματος για την σωστική επέμβαση στο αρχαίο πύργο εκπονήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό Κ. Ζάμπα.

Το 2009 η Ελληνική Εταιρεία κινητοποίησε την τοπική κοινωνία, οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων στις οποίες μετείχε το σύνολο των κατοίκων του νησιού, όλων των ηλικιών καθώς και πολλοί φίλοι της Τζιάς. Μεταξύ των εκδηλώσεων: η υπαίθρια συναυλία των Ευανθίας Ρεμπούτσικα – Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, η υπαίθρια πώληση έργων τέχνης του Αλέκου Φασιανού και άλλων ζωγράφων, χοροί μικρών και μεγάλων σε πλατείες, μαγειρική και κεράσματα… Έτσι, με την γενναιόδωρη προσφορά πολλών φιλότεχνων, ιδίως του Πάνου Μανιά, εξασφαλίσθηκε το αναγκαίο ποσό για την επίβλεψη και τοποθέτηση του ικριώματος.

Η προσπάθεια αυτή στηρίχτηκε οικονομικά από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, και ιδιαιτέρως από τον Χάρη Λεβέντη, όπως επίσης και από τον Κώστα Γλεούδη, τον Θανάση Μαρτίνο, τον Δήμο Κέας, και πολλούς κατοίκους του νησιούΣυνολικά η Ελληνική Εταιρεία συγκέντρωσε σχεδόν 100.000 ευρώ για την διάσωση του μνημείου, το οποίο είναι υπό αναστήλωση.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ