Η ΕΛΛΕΤ αγωνίζεται από το 1972 για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, στηρίζοντας την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με σωστή χωροταξία, με κεντρικό άξονα των δράσεων της, τη διαφύλαξη των τοπίων ιδιαίτερης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αξίας. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι αδειοδοτήσεις ΑΠΕ που έχουν ήδη δοθεί ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες της χώρας, η ΕΛΛΕΤ επέλεξε πέντε ενδεικτικά νησιά στο Νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, ως υποψήφια πρός ένταξη στο Πρόγραμμα 7 Most Endangered 2021 της Europa Nostra.
Τα πέντε νησιά είναι η Αμοργός, η Κίμωλος, τα Κύθηρα, η Σίκινος και η Τήνος, τα τέσσερα εκ των οποίων (Αμοργός, Κίμωλος, Σίκινος και Τήνος) αποτελούν μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Και τα πέντε νησιά χαρακτηρίζονται από το «κυκλαδίτικο τοπίο», το οποίο τους δίνει υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία. H αρμονική συνύπαρξη του Αιγαίου Πελάγους με τους λόφους, τα βουνά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργούν ένα εμβληματικό τοπίο, ζωτικό κομμάτι της ελληνικής και ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Το τοπίο αυτό βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο μετατροπής του σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα, προς εξυπηρέτηση της πρωτεύουσας. Το σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορες τοποθεσίες σε κάθε νησί, συχνά δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές (ορισμένες στο δίκτυο Natura 2000) και ως σκηνικό στημένες περιμετρικά από παραδοσιακά χωριά. Οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα υποβαθμίσουν σημαντικά το τοπίο των νησιών (που συγκαταλέγονται στα ωραιότερα της Ευρώπης) αλλά θα έχουν επιπτώσεις στα κλιματολογικά στοιχεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη χλωρίδα και την πανίδα τους, όσο και τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού, μειώνοντας την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του τοπίου και διακινδυνεύοντας τη διαβίωση των τοπικών κοινοτήτων.
Η ΕΛΛΕΤ ζητά εναλλακτικές και ισορροπημένες λύσεις καθαρής ενέργειας (όπως π.χ. η γεωθερμία, σε αφθονία στο Αιγαίο), βασισμένες σε σωστή χωροταξία, αντί των βιομηχανικών αιολικών πάρκων, σε συνδυασμό με μια διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινότητες και ειδικούς.