ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Σίκινος χωρίς πλαστικές σακούλες!

Σίκινος - Πρόγραμμα Μείωσης Πλαστικής Σακούλας
Ellet-Σίκινος χωρίς πλαστικές σακούλες!

Το τριήμερο 13-15 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε μεγάλη καμπάνια στο νησί της Σικίνου για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Συμμετείχαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, συνοδοί εκπαιδευτικοί, Δημ. Σύμβουλοι, εκπαιδευτικός της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Ειδικότερα έγινε εθελοντική εξόρμηση στα νοικοκυριά του νησιού, σε καφετέριες και σε σημεία πώλησης τροφίμων όπου τα παιδιά έθεσαν κρίσιμα ερωτήματα για τον κίνδυνο ρύπανσης από την πλαστική σακούλα στους κατοίκους του Κάστρου, του Χωριού και της Αλοπρόνοιας. Στη συνέχεια οι μαθητές του νησιού μοίρασαν μαζί με τον Δήμαρχο σε όλα τα νοικοκυριά της Σικίνου, υφασμάτινες τσάντες.
Στην προσπάθεια αυτή μοιράστηκαν 500 περίπου υφασμάτινες τσάντες στους οικισμούς Κάστρο, Χωριό και Λιμάνι. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε έρευνα από τα παιδιά του Γυμνασίου από την οποία προέκυψε ότι οι κάτοικοι της Σικίνου:
Τα παιδιά μίλησαν, έβαλαν κρίσιμα ερωτήματα για τον κίνδυνο ρύπανσης από την πλαστική σακούλα στους κατοίκους του Κάστρου, του Χωριού και του Λιμανιού.
Μοίρασαν μαζί με τον Δήμαρχο σε όλα τα νοικοκυριά του νησιού, υφασμάτινες τσάντες και σκόρπισαν την χαρά και την ελπίδα ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το νησί μας καθαρότερο και τη θάλασσά μας ελεύθερη από το πλαστικό!
Το μήνυμα είναι να γίνει η Σίκινος το νησί με τις λιγότερες πλαστικές σακούλες.
Αυτή τη χρονιά η μόδα στη Σίκινο είναι να αντικατασταθεί η πλαστική σακούλα με υφασμάτινη τσάντα, στα ψώνια, στην αγορά, στη βόλτα, στην εξοχή.

  • Οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι η πλαστική σακούλα επιβαρύνει το περιβάλλον και ρυπαίνει.
  • Είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν την υφασμάτινη τσάντα για τα ψώνια τους. Ωστόσο για την συλλογή των σκουπιδιών τους προβληματίζονται ότι χρειάζεται πιθανότατα μια αδιάβροχή χάρτινη.
  • Εντυπωσιάστηκαν με την πληροφορία που έδωσαν οι μαθητές, ότι η πλαστική σακούλα μπερδεύει την θαλάσσια χελώνα που την εκλαμβάνει ως μέδουσα και την τρώει, με αποτέλεσμα να αφανίζεται, όχι μόνο αυτή αλλά και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί.
  • Δέχθηκαν με ικανοποίηση την πρωτοβουλία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και του Δήμου Σικίνου και την συμμετοχή των παιδιών και του ίδιου του Δημάρχου για την μείωση της πλαστικής σακούλας και την αντικατάστασή της από υφασμάτινη.
  • Αναγνώρισαν την αναγκαιότητα να συμβάλουν και να αγκαλιάσουν τις δράσεις του Δήμου να γίνει η Σϊκινος το νησί με το λιγότερο πλαστικό, το νησί που φροντίζει το περιβάλλον και την αισθητική.
    Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια της παρουσίασης συνεργάτη της ΕΛΛΕΤ που πραγματοποιήθηκε στις 21/02/2016 την οποία ακολούθησε η προβολή περιβαλλοντικών ντοκιμαντέρ με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κάτοικων της Σικίνου για τις επιπτώσεις της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Στο πλαίσιο της παραπάνω εκδήλωσης δόθηκαν στο Δήμο Σικίνου 1.500 πάνινες τσάντες οι οποίες μοιράστηκαν στους μόνιμους κατοίκους καθώς και σε επισκέπτες του νησιού κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Σίκινου αγκάλιασαν τις πρωτοβουλίες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ σκορπίζοντας την χαρά και την ελπίδα ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη Σίκινο το νησί με τις λιγότερες πλαστικές σακούλες.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ