ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο περιβαλλοντικός μας σταθμός στις Πρέσπες
Οι Πρέσπες, περιοχή σπάνιας και πλούσιας βιοποικιλότητας
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό οικοσύστημα
Το μοναδικό τοπίο των Πρεσπών

Από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα του τόπου μας είναι ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών. Στο ξεκίνημά της η ΕΛΛΕΤ δίνει την πρώτη προστασία στις Πρέσπες.

  • 1974-1976: η ΕΛΛΕΤ κατασκευάζει και εξοπλίζει τον Βιολογικό-Περιβαλλοντικό Σταθμό Πρεσπών στην Μικρολίμνη, το πρώτο και μοναδικό τότε κέντρο για εργασίες πεδίου του τόπου μας. Το σχέδιο -του διακεκριμένου βορειοελλαδίτη αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρου– εντάσσει με μοναδικό τρόπο τον σταθμό στο φυσικό περιβάλλον.
  • Τις δεκαετίες του ’70 και ’80 ο Βιολογικός Σταθμός έγινε κέντρο επιστημονικών παρατηρήσεων και ερευνών πεδίου, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και φοιτητών οι οποίοι ασχολήθηκαν με την μελέτη της ορνιθοπανίδας και της ιχθοπανίδας των λιμνών. Παράλληλα οργανώθηκαν δύο διεθνή εντομολογικά συνέδρια.
  • Δυστυχώς το 1991, ο Σταθμός, δίπλα στα σύνορά μας με την Αλβανία, λεηλατήθηκε και περιέπεσε σε αδράνεια.
  • Εξασφαλίσαμε την αναγκαία χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg
  • Παράλληλα η ΕΛΛΕΤ εκπόνησε ένα από τα πρώτα διαχειριστικά σχέδια και εφάρμοσε εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία της περιοχής.
  • Το 1987 με την ευκαιρία του εορτασμού των 15 χρόνων της και του Ευρωπαϊκου Έτους Περιβάλλοντος εξέδωσε τον πρώτο οδηγό και το πρώτο βιβλίο για τον επισκέπτη των Πρεσπών που έγραψε ο Γιώργος Κατσαδωράκης.
  • Το 1991, καθώς στην περιοχή δραστηριοποιήθηκαν και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, ιδιαιτέρως η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και η WWF και προς αποφυγή αλληλεπικαλύψεων και σπατάλης ανθρώπινου δυναμικού αλλά και για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα συναποφασίσαμε και προχωρήσαμε στην ίδρυση της τοπικής οργάνωσης Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Εκτοτε δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή επιτυχώς μέσα από την σταθερή συμμετοχή μας σε αυτήν.
  • Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών έχει κάνει σπουδαίο και πρωτοποριακό έργο αναδεικνύοντας την αξία των Πρεσπών και ενεργώντας αποτελεσματικά για την προστασία της περιοχής.
  • Δυστυχώς τη δεκαετία του 1990 ο σταθμός λεηλατήθηκε και πάλι. Με γενναιόδωρη συνεισφορά του μέλους μας από την Θεσσαλονίκη Κώστα Γλεούδη και την βοήθεια του αρχιτέκτονα Χ. Κολοκοτρώνη ο σταθμός αναστηλώθηκε και ξαναλειτουργεί. Έχει ζητηθεί η βοήθεια της Περιφέρειας για να αδειοδοτηθεί με τρόπο που να λειτουργεί πλέον ανεξάρτητα. 
  • To 2016, με την βοήθεια της ΕΛΛΕΤ, απέσπασε βραβείο Europa Nostra η υποδειγματική αποκατάσταση του Νερόμυλου στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών, ενός νερόμυλου που πλέον λειτουργεί και δίνει ζωή στην περιοχή.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ