ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Παραδοσιακά Αλιευτικά Καΐκια

Ελλάδα - Program SOS

Η ΕΛΛΕΤ, μέσω του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ), αγωνίζεται από το 2018 για τη διάσωση των ξύλινων αλιευτικών καϊκιών. Συγκεκριμένα:

2019: Η ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών & Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου και το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του ΕΜΠ διοργάνωσε Επιστημονική Εσπερίδα τον Μάιο του 2019 στην οποία συμμετείχαν η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ, Επ. Συνεργάτης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και εκπρόσωποι φορέων που έχουν ταχθεί στη διάσωση και διαφύλαξη των ξύλινων αλιευτικών καϊκιών. Στα συμπεράσματα της εσπερίδας συμπεριλαμβάνονται προτάσεις υποστήριξης της εγγραφής της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ενίσχυσης της ξυλοναυπηγικής παραγωγής με θεσμική, τεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη των ξυλοναυπηγείων.
Εκπρόσωπος της ΕΛΛΕΤ παρουσίασε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 τα Συμπεράσματα της Εσπερίδας και αιτήθηκε να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανάγκη διακοπής της πρακτικής του επιδοτούμενου “σπασίματος” των ξύλινων αλιευτικών καϊκιών στον νέο Κανονισμό. Εσταλησαν επίσης επιστολές στους έλληνες ευρωβουλευτές με το ίδιο αίτημα.

2020: Σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών & Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου και το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του ΕΜΠ καθώς και το Εργαστήριο Διδακτικής Μαθηματικών και Τεχνολογιών Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου προετοιμάζουν με μερική χρηματοδότηση και παροχή αιγίδας του ΥΠΠΟΑ την ψηφιακή πλατφόρμα «Τα καΐκια και η ναυπηγική τέχνη στη νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά».

Στο πλαίσιο έκδοσης του νέου Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, η ΕΛΛΕΤ έστειλε επιστολή με τις προτάσεις της στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας προς τον σκοπό της διάσωσης των ξύλινων αλιευτικών καϊκιών.

Η έκδοση «Ξύλινα αλιευτικά καΐκια: διάσωση και αναβίωση» πωλείται από τις εκδόσεις Σάκκουλα. (δείτε τους χρήσιμους συνδέσμους)

 

 

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ