ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το έργο «URwatair»

Θεσσαλονίκη - Πρόγραμμα URwatair

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 2020 το έργο «URwatair : Συμμετοχή των πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας αέρα και της διαχείρισης ομβρίων σε αστικές περιοχές» με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο – «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υλοποιήθηκε από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και επιστημονική ομάδα από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και είχε ολιγόμηνη διακοπή εξαιτίας του εγκλεισμού λόγω του COVID-19. Στο πλαίσιό του οργανώθηκαν 2 ομάδες εθελοντών, για τον αέρα και το νερό. Βασικός στόχος του έργου ήταν η μετατροπή του πολίτη από παθητικό αποδέκτη περιβαλλοντικής ενημέρωσης σε συμμετέχοντα στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του στην πόλη. Στη διάρκεια διεξαγωγής του υλοποιήθηκαν 3 κύκλοι εργαστηρίων για την ομάδα του “URair: Βελτιώνω την ποιότητα του αέρα που αναπνέω παρουσίασαν το εργαστήριο.” και για την ομάδα “Εργαστηρίου URwater : Συμμετέχω στην οικολογική διαχείριση των ομβρίων” όπου πολίτες με την βοήθεια της επιστημονικής ομάδας έκαναν μετρήσεις με όργανα, αναγνώρισαν προβληματικές συμπεριφορές και συνέταξαν βέλτιστες πρακτικές αναδιαμόρφωσης καθημερινών συνηθειών τους.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκε ένα πακέτο εκπαιδευτικών εφαρμογών με τέσσερις εφαρμογές, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε μαθητές γυμνασίου όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με τίτλο “ΒΕΛΤΙΩΝΩ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΩ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ. Προτάσεις από τους πολίτες για τους πολίτες ”, ανοιχτή στο ευρύ κοινό, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Σεπτέμβριο του 2020.

Όλα τα περιεχόμενα των δράσεων του προγράμματος και της ημερίδας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.urwatair.gr


Συντονισμός: Κλεοπάτρα Θεολογίδου
Επιστημονική ομάδα: Κωνσταντίνος Καρατζάς Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης, Ελένη Βασιλείου, Ηρακλής Νικολέτος, Θεοδόσης Κάσσανδρος, Ανδρέας Γαύρος, Κατερίνα Μπακούση, Σωτηρία Αλεξιάδου.

 

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ