ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρυσό ομοίωμα άνθους και χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες
Τμήμα του περίφημου μυκηναϊκού θησαυρού
Χρυσά κοσμήματα ενδυμασίας

Το 1993 μια εξαίσια μικρή συλλογή μυκηναϊκών κοσμημάτων, ηλικίας περίπου 3,500 ετών, βγήκε σε δημοπρασία από τον Michael Ward, γκαλερίστα στην Νέα Υόρκη και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Cultural Property Advisory Committee), ομοσπονδιακού σώματος που προσφέρει βοήθεια στις ξένες χώρες οι οποίες χάνουν πολιτιστικούς θησαυρούς λόγω αρχαιοκαπηλίας και παράνομης αγοράς.

  • Δύο αρχαιολόγοι, ο James Wright του Κολλεγίου Bryn Mawr και ο Ricardo I. Elia του Πανεπιστημίου της Βοστώνης όταν είδαν την αναγγελία της σχετικής έκθεσης ειδοποίησαν την Ελληνική Κυβέρνηση και εκείνη αντέδρασε καταγγέλοντας ότι ο αρχαίος μυκηναϊκός θησαυρός είχε εξαχθεί παρανόμως και έπρεπε να επιστραφεί.
  • Ο Michael Ward προκειμένου να αποφύγει διπλωματικό επεισόδιο και ταυτοχρόνως να αποφύγει την φορολόγηση πρότεινε να δωρίσει τα κοσμήματα σ’ ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.
  • Η Εταιρεία για την Προστασία της Ελληνικής Κληρονομιάς (Society for the Preservation of Greek Heritage, SPGH) είναι αδελφή οργάνωση που ιδρύθηκε το 1973 από τον Κώστα  Καρρά στην Αμερική για συμπαράσταση στο έργο της ΕΛΛΕΤ. Με επιμονή του Κ. Καρρά και της διακεκριμένης Προέδρου της SPGH, Anna Lea, Ελληνίδας της διασποράς, αποφασίσθηκε η SPGH να αποδεχτεί την δωρεά και στην συνέχεια ανέλαβε τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων.
  • Μετά την επιστροφή του ο «Θησαυρός των Αηδονιών» όπως ονομάστηκε η συλλογή, εκτέθηκε πρώτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στην συνέχεια επέστρεψε στο έδαφός του, το Μουσείο της Νεμέας καθώς τα αντικείμενα της συλλογής προέρχονταν από λαθρανασκαφές στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών κοντά στην Νεμέα.
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η SPGH στον επαναπατρισμό της συλλογής και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε την Πρόεδρό της Αννα Λαμπρινίδου-Lea με το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».
  • Ως αδελφή οργάνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ η SPGH καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να στηρίξει και να διαδώσει το έργο της ΕΛΛΕΤ για την προστασία της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ