ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο Κάμπος της Χίου στα “7 Most Endangered” 2016

Χίος
Κάμπος Χίου
Κάμπος Χίου - Αρχοντικά σε κίνδυνο
Αρχοντικά στον Κάμπο Χίου
Αρχοντικά στον Κάμπο Χίου
Λεπτομέρεια βοτσαλωτού δαπέδου

Ο Κάμπος της Χίου είναι ένα από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Μεσογείου με αρχοντικά και υπέροχους κήπους, που όμως κινδυνεύει από αδιαφορία και εγκατάλειψη. Η ΕΛΛΕΤ, με πρόταση του Σωματείου “Φίλοι του Κάμπου Χίου”, αγωνίσθηκαν για να αναγνωρισθεί η αξία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο: υπέβαλαν υποψηφιότητα και κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα της Europa Nostra “7 Most Endangered”.

Ο Κάμπος αποτελεί παράδειγμα της συνύπαρξης Βυζαντινών, Γενοβέζικων και τοπικών αρχιτεκτονικών παραδόσεων. Ήδη από την εποχή των Γενοβέζων είχε συγκροτηθεί ένα σύνολο 220 περίπου κλήρων με παραγωγική αυτονομία, οι οποίοι ήταν διαχωρισμένοι με υψηλούς οχυρωματικούς τοίχους και διέθεταν μεγαλόπρεπους πύργους. Ο Κάμπος, κτισμένος ολόκληρος με την τοπική πέτρα, αποτελεί ένα σύνολο εξαιρετικής ομορφιάς, ενώ η περιοχή αποτελεί ζωντανό ιστορικό παράδειγμα συνύπαρξης κατοικίας και παραγωγής.

Η υπάρχουσα νομοθεσία, ενώ χαρακτηρίζει τον Κάμπο ως Ιστορικό Τόπο έχει πολλές αδυναμίες, επιτρέποντας την κατάτμηση των ιδιοκτησιών, και δεν στηρίζει την προσπάθεια διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φύσης της περιοχής.

Χωρίς κίνητρα προστασίας πολλά αρχοντικά παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, ενώ οι παραδοσιακές καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν μετά την καταστροφή του παραδοσιακού συστήματος άρδευσης. Επίσης, οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως το μοναδικό σύστημα πετρόχτιστων δρόμων οι οποίοι ταυτόχρονα είχαν και αντιπλημμυρικό ρόλο, διαρκώς απαξιώνονται.

Ελπίζουμε στις 12-14 Σεπτεμβρίου, κατά την συνάντηση στην Χίο εκπροσώπων της Europa Nostra, του Ευρωπαϊκού Ταμείου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ελληνικής Εταιρείας να τεθούν οι βάσεις για την διάσωση του μοναδικού αυτού μνημείου.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ