ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ναός Αγίου Νικολάου «στης Μαρούλαινας» στην Καστάνια Μάνης

Πελοπόννησος - Μελέτες - Αποκαταστάσεις
????????????????????????????????????

Στην Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης κρύβεται ένας σπάνιος ιστορικός οικισμός, ένας μικρός και άγνωστος “Μυστράς”, με μεσαιωνικούς πύργους και βυζαντινούς ναούς! Σε αυτόν τον οικισμό, η ΕΛΛΕΤ φρόντισε αρχικά για την αποκατάσταση του μικρού αλλά σημαντικού ναού του Αγ. Νικολάου «στης Μαρούλαινας», που ολοκληρώθηκε το 2011.

Ο συγκεκριμένος ναός ένας από τους μικρότερους σταυρεπίστεγους ναούς της Πελοποννήσου των μέσων του 13ου αι. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ανήκουν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, σε μία ενιαία φάση και χρονολογούνται στα τέλη του 13ου αι., ενώ το κτιστό τέμπλο κατασκευάστηκε και τοιχογραφήθηκε σε μεταγενέστερη εποχή.

Τις εργασίες αποκατάστασης επέβλεψε ο αρχιτέκτων Ι. Ευφραιμίδης και η συντηρήτρια Θ. Αντωνοπούλου πραγματοποίησε την συντήρηση των τοιχογραφιών. Στόχος των εργασιών ήταν η αντιμετώπιση προβλημάτων στατικής επάρκειας και υγρασίας, η ανάδειξη των μορφολογικών και κατασκευαστικών χαρακτηριστικών του ναού, η συντήρηση των τοιχογραφιών στο εσωτερικό του και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του.

Το έργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και την εποπτεία της 26ης ΕΒΑ, χρηματοδοτήθηκε από τον Θανάση και την Μαρίνα Μαρτίνου.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ