Σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας και τοπικούς συλλόγους πεζοπόρων και ποδηλατών, η ΕΛΛΕΤ προχωρά στην εφαρμογή του προγράμματος “Μονοπάτια Πολιτισμού” στο νησί, με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Θ. Βώκου.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται να οργανωθεί και να σηματοδοτηθεί η βασική πεζοπορική διαδρομή της νότιας Σαλαμίνας. Αυτή η διαδρομή μπορεί να αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου δικτύου μονοπατιών στην περιοχή, βάζοντας την Σαλαμίνα στον πεζοπορικό χάρτη. Με την ευκολία πρόσβασης από το λιμάνι του Πειραιά και από το Πέραμα, η Σαλαμίνα μπορεί να αποτελέσει έναν προορισμό ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, αφού ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί σε ελάχιστο χρόνο από την Αθήνα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με πλούσια ιστορία και νησιωτικό χαρακτήρα.
Το νότιο τμήμα της Σαλαμίνας παρουσιάζει ιδιαίτερο πεζοπορικό, φυσιολατρικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Αραιοκατοικημένο και με το πευκοδάσος των Κανακίων που θεωρείται ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής, μετά την φωτιά στην Πάρνηθα, έχει ένα αρκετά εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών, χωρίς σηματοδότηση. Εκεί βρίσκεται η Ομηρική Σαλαμίνα με την ακρόπολη και το διπλό λιμάνι της, αρχαία μνημεία, ερειπωμένοι βυζαντινοί οικισμοί και εκκλησάκια (κάποια με άμεση ανάγκη συντήρησης), όπως και νεότερα ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Επιπλέον, η περιοχή περιλαμβάνει ερημικές παραλίες και πολλά σημεία θέας προς την Πελοπόννησο, μαζί με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.
H πεζοπορική διαδρομή στο νότιο τμήμα συμπληρώνεται ιδανικά από την ιστορική διαδρομή «Αρχαίο λιμάνι – Τύμβος Σαλαμινομάχων – Κυνόσουρα», που μας φέρνει στο σημείο όπου μαζεύτηκαν οι Ελληνικές τριήρεις πριν την Ναυμαχία της Σαλαμίνας αλλά και τα στενά όπου έγινε η ναυμαχία.
Οι πεζοπορικές και ιστορικές διαδρομές στα μονοπάτια του Αίαντα θα γνωρίσουν στους πεζοπόρους την «άλλη» Σαλαμίνα, μια Σαλαμίνα – έκπληξη που τα εκατομμύρια των επισκεπτών της Αθήνας δεν φαντάζονται καν ότι υπάρχει δίπλα τους.