ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μονή Οσίου Λουκά

Βοιωτία - Μελέτες - Αποκαταστάσεις

Η Μονή του Οσίου Λουκά, που λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά αρχιτεκτονικά σύνολα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το μνημείο, μετά τον βομβαρδισμό του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αναστήλωσή του κατά τη δεκαετία του 1960 από την Διεύθυνση Αναστηλώσεως, παρέμενε κλειστό επί 25 τουλάχιστον έτη.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αναγνωρίζοντας την διεθνή του αξία ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το μνημείο ολοκληρώνοντας μια σειρά έργων: το 1982 ολοκληρώθηκε η στεγάνωση της οροφής του ναού της Παναγίας (10ος αι.), η οποία αποτελεί και την παλαιότερη εκκλησία της Μονής Οσίου Λουκά. Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία και πάλι της ΕΛΛΕΤ ολοκληρώθηκε η αναστήλωση της Τράπεζας της Μονής Οσίου Λουκά και η μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο βυζαντινών γλυπτών της περιοχής, κατά το διάστημα 1989-1991.

Η Τράπεζα της Μονής του Οσίου Λουκά (11ος αι.) είναι μοναδική στον Ελλαδικό χώρο τόσο για το μέγεθος, όσο και για την παλαιότητά της.

Η μελέτη αποκατάστασης εκπονήθηκε από τον καθηγητή Χ. Μπούρα, ενώ η οργάνωση της μουσειακής έκθεσης πραγματοποιήθηκε από την 1η ΕΒΑ.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από μέλη της ΕΛΛΕΤ εις μνήμην της Λασκαρίνας Μπούρα, καθώς και από τον σύλλογο Society for the Protection of the Greek Heritage.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ