ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μονή Φιλοσόφου

Πελοπόννησος - Μελέτες - Αποκαταστάσεις
Η άρρηκτη σχέση Μονής και βράχου
Λεπτομέρεια από το εσωτερικό της Μονής
Το εκπληκτικό αρκαδικό τοπίο

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς μερίμνησε το 2015 για την εκπόνηση της μελετης αποκατάστασης της παλαιάς Μονής Φιλοσόφου στη Στεμνίτσα Αρκαδίας.

Η Μονή είναι κτισμένη σε ένα εντυπωσιακό σπηλαίωμα που σχηματίζεται στη κατακόρυφη παρειά επιβλητικού βράχου. Πρόκειται για ένα επίμηκες οικοδομικό συγκρότημα που στη σημερινή του μορφή ανάγεται στην υστεροβυζαντινή εποχή και περιλαμβάνει έναν σπουδαίο εγγεγραμμένο τετράστηλο σταυροειδή ναό με οκτάπλευρο τρούλο και σημαντικές τοιχογραφίες σε δύο στρώματα, καθώς και λείψανα των υπολοίπων μοναστηριακών κτισμάτων. Το μνημείο είναι σήμερα εγκαταλελειμμένο και διατηρείται σε κακή κατάσταση.

Η ομάδα μελέτης συγκροτήθηκε από τους Σ. Μαμαλούκο (αρχιτέκτονα), Π. Παναγιωτόπουλο, Β. Κασίμη, Ν. Παπαηλίου (πολ. μηχανικούς), Ι. Βλαχογιάννη (εδαφομηχανικό), PROTON Μελετητική ΕΠΕ (Η/Μ), Λίθου Συντήρησης ΕΠΕ (συντηρητές).

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε με τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου, έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισής της.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ