ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μονή Αγ. Αικατερίνης, Σινά - Αποκατάσταση τοιχογραφιών της Τράπεζας της Μονής

Σινά - Μελέτες - Αποκαταστάσεις
Η Μονή Σινά
Στην αναστηλωμένη μεσαιωνική Τράπεζα της Μονής

Το 1995, με πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης των εξαιρετικά σημαντικών τοιχογραφιών της Τράπεζας της Ι. Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά.

Η Μονή ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αι. και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μονές του χριστιανικού κόσμου. Το κτήριο της Τράπεζας της Μονής κατασκευάστηκε στις αρχές του 13ου αι. και κοσμείται με τοιχογραφίες, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν από τον 13ο έως και τον 16ο αιώνα.

Στα μέσα, όμως, της δεκαετίας του 1990 η κατάσταση διατήρησης τους ήταν εξαιρετικά προβληματική.

Για τον λόγο αυτό η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ανέλαβε πρωτοβουλία για την διάσωση των τοιχογραφιών. Οι αρχιτέκτονες Πέτρος Κουφόπουλος και Μαρίνα Μυριανθέως επέβλεψαν τις εργασίες συντήρησης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι εργασίες μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν με τα έσοδα της ταινίας «God Trodden Mountain – Θεοβάδιστον Όρος» της Λυδίας Καρρά.

Στο πλαίσιο της εργασία τους για τη διάσωση των τοιχογραφιών, οι μελετητές Π. Κουφόπουλος και Μ. Μυριανθέως εντόπισαν σημαντικές ζημιές στην Ι. Μονή και στη συνέχεια συνεργάστηκαν με δύο ακόμα οργανισμούς για την αποκατάσταση του ψηφιδωτού του θόλου. Τα αποτελέσματα της διεθνούς αυτής συνεργασίας βραβεύτηκαν το 2018 από την Europa Nostra Awards / European Heritage.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ