ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

"Μαραθώνας: Πολιτιστικό τοπίο", Μάρτιος 2014, Unesco, Παρίσι

Παρίσι - Greek Paths of Culture
Το κεντρικό πανώ της έκθεσης
Στα εγκαίνια της έκθεσης

«MARATHON: Cultural Landscape / MARATHON: Paysage Culturel» ήταν ο τίτλος της έκθεσης που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η ΕΛΛΕΤ υπό την αιγίδα της UNESCO και με τη συνεργασία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην UNESCO και της πρέσβειρας Κ. Δασκαλάκη, στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, τον Μάρτιο 2014.

Για 2 εβδομάδες, χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο γνώρισαν τον Μαραθώνα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNESCO, στο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής Hall Ségur, μέσα από 20 πανώ ύψους 4 μέτρων με μοναδικά στιγμιότυπα από τον ιστορικό τόπο και εύληπτο πληροφοριακό υλικό στα αγγλικά και γαλλικά.

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή προβολή του Μαραθώνα ως πολιτιστικού συνόλου με βάση την περιβαλλοντική, ιστορική, πολιτισμική και αθλητική του σημασία, καθώς και την ανθρώπινη δημιουργία σήμερα.

Στόχος της ΕΛΛΕΤ είναι η σύνδεση του διεθνούς ονόματος του Μαραθώνα με τον ιστορικό τόπο: υπενθυμίζοντας την άρρηκτη σχέση του Μαραθωνίου δρόμου με τον τόπο καταγωγής του, ο Μαραθώνας προωθείται ως προορισμός που μπορεί να ικανοποιήσει τον περιπατητικό, φυσιολατρικό, ιστορικό, αθλητικό τουρισμό. Τίθενται έτσι οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη με άξονα τον σεβασμό προς το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον και την ιστορία του και ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου και τους κατοίκους.

Για τον Μαραθώνα πρόσφατα συσπειρώσαμε τους φορείς: Δήμο, ΦΟΔΕΠΑΣΜ, Μουσείο Μπενάκη, ζητώντας από κοινού από την Περιφέρεια το κλείσιμο του δρόμου, εξασφαλίζοντας σταθερή δημόσια συγκοινωνία για να προφυλαχθεί το σπάνιο δάσος Σχινιά και η παραλία με τις αμμοθίνες απο τα χιλιάδες αυτοκίνητα.  

 

ΕΛΛΕΤ – Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού»
Κείμενα / Επιμέλεια: Λυδία Καρρά
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Μαραθώνα.
Φωτογραφικό υλικό: ΣΕΓΑΣ / Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, Φορέας Διαχείρισης Σχινιά-Μαραθώνα, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, AIMS – Association of International Marathons and Distance Races, Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, τα σχολεία της περιοχής κ.α.
Χορηγός εκτυπώσεων: εταιρεία Polichromo.
Χορηγοί: ιδιώτες και Έλληνες της Διασποράς

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ