ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Κόκκινη Εκκλησία - Kizil Kilise (Άγιος Παντελεήμων), Καππαδοκία

Καππαδοκία - Μελέτες - Αποκαταστάσεις
Πριν την αποκατάσταση
Εργασίες αποκατάστασης
Στη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης
Συντελεστές του έργου
Λεπτομέρεια του τρούλλου

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια του γαλλικού συλλόγου “Les amis de la Cappadoce”, για την αποκατάσταση του θόλου της «Κόκκινης Εκκλησίας» (Αγίου Παντελεήμονα), ΒΑ. της Καρβάλης η οποία είχε ξεκινήσει το 2003.

Ο ναός, ο οποίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης κατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, πριν το 536 μ.Χ., είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για την εξέλιξη της βυζαντινής ναοδομίας. Η κάτοψή του αποτελείται από ένα δρομικό καμαροσκέπαστο κλίτος, το οποίο επικοινωνεί προς βορρά με ένα πλάγιο ταφικό κλίτος. Το οκταγωνικό τύμπανο του ναού εδράζεται μέσω τεσσάρων ημιχωνίων (πεταλόμορφων τόξων) επί τεσσάρων πεσών, κατά τρόπο καινοτόμο για την εποχή. Ο ναός υπήρξε από τα παραδείγματα που οδήγησαν στο μεγαλεί οτου τρούλλου της Αγ. Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το μνημείο εντυπωσιάζει με την κομψότητα και την εξαιρετικά επιμελημένη τοιχοποιΐα του, η οποία χαρακτηρίζεται από την τελειότητα προσαρμογής των ισόδομων λίθων, με την χρήση ελάχιστου κονιάματος στους αρμούς. Ο ναός προ του 1924 ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα και κατά μία εκδοχή αποτελούσε το μαυσωλείο του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού.

Το έργο αποκατάστασης του θόλου του ναού, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2011, στήριξαν εκ μέρους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ δωρητές Καππαδοκικής καταγωγής, με βασικότερο τον Γρηγόρη Χατζηελευθεριάδη.

 

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ