ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Κήπος - Παιδική Χαρά Ακροπόλεως

Αθήνα - Program SOS
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Από το 2016 η ΕΛΛΕΤ εργάζεται για την αποκατάσταση και ανάπλαση του εγκαταλελειμμένου Κήπου της Ακροπόλεως, ώστε να επαναλειτουργήσει ως παιδική χαρά, αλλά και ως ελεύθερος χώρος αναψυχής για όλες τις ηλικίες, χώρος που εκλείπει εντελώς από το ιστορικό κέντρο.

2016: Με συμμάχους φορείς της κοινωνίας των πολιτών (Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο), η ΕΛΛΕΤ κινητοποίησε επιστήμονες και χορηγούς και ανέθεσε την προμελέτη σε αρχιτέκτονες που εδρεύουν στη Πλάκα.

2017: Παρουσιάστηκε η προμελέτη στο Δήμο Αθηναίων, στον οποίο ανήκει ο χώρος.

Βασικές αρχές σχεδιασμού είναι ο σεβασμός στο ιστορικό περιβάλλον και η ανάδειξη της γειτνίασης του χώρου με το βράχο της Ακρόπολης.

Επιλέχτηκαν φυσικά υλικά και δόθηκε έμφαση στην αλληλεπίδραση των παιδιών με τα φυσικά στοιχεία (χώμα, νερό), στην ενθάρρυνση του ελεύθερου παιχνιδιού καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής των παιδιών στη καλλιέργεια μικρού βοτανόκηπου. Ο διαχωρισμός ηλικιακών ομάδων σε προσχολική και σχολική ηλικία γίνεται με αντίστοιχη επιλογή εξοπλισμού. Και ακόμη, το υφιστάμενο άνω πλάτωμα του χώρου, διαμορφώνεται κατάλληλα για την οργάνωση εκδηλώσεων όπως προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις κ.α.

2018: Οργανώθηκε γιορτή στον Κήπο Ακροπόλεως που περιλάμβανε παραδοσιακά παιχνίδια, τραγουδοπαραμύθι με τον Διονύση Σαββόπουλο, Καραγκιόζη από το Θίασο Χαριδήμου και άλλες πρωτότυπες δράσεις, με εντυπωσιακή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Συγκινητική η προσφορά του παππού …. που συνέλεξε με τους φίλους του 100 ευρώ τα οποία παρέδωσε στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

2019: Ολοκληρώθηκε η πρόταση για την αποκατάσταση και ανάπλαση του Κήπου Ακροπόλεως και παρουσιάστηκε σε κατοίκους και στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

2020: Ξεκίνησε η συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Act4Greece) για τη συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού για τις τελικές μελέτες, που στο ξεκίνημά της σκόνταψε στον κορωνοϊό… Ανάθεση συμπληρωματικών μελετών σε καταξιωμένους μελετητές.

2021: Ιανουάριος – Ολοκλήρωση των Μελετών με την ευγενική χορηγία των: Γ. Φωκά, Κ. Γουλιμή, Φ. Ποταμιάνου. Κατάθεση των μελετών στο γραφείο του Δημάρχου.
Η ΕΛΛΕΤ σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων αναζητούν από κοινού την εταιρεία που θα είναι χορηγός της υλοποίησης της Ανάπλασης του Κήπου Ακροπόλεως και του εξοπλισμού του.

 

 

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ