ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Καθαρισμός ακτών στην Αστυπάλαια

Κυκλάδες - Θαλάσσιο περιβάλλον & καθαρισμοί ακτών

Μια εθελοντική δράση με τη συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας της Αστυπάλαιας και σκοπό την απομάκρυνση και καταγραφή απορριμμάτων από τις παραλίες Λιβάδι, Πέρα Γυαλό και Ανάληψη διοργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Αστυπάλαιας, την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου και τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αστυπάλαιας.

Στη δράση πήραν μέρος οι δύο σχολικές μονάδες του νησιού με 70 μαθητές Δημοτικού, 60 μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς τους.

Οι μαθητές του Δημοτικού συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην παρουσίαση που έγινε στον χώρο του σχολείου την οποία ακολούθησαν εκπαιδευτικά παιχνίδια στο προαύλιο και κατασκευή πανό από ανακυκλώσιμα υλικά με οικολογικά μηνύματα των μαθητών. Η παρουσίαση συμπεριλάμβανε στοιχεία για την ανακύκλωση καθώς και για την πορεία του πλαστικού από την παραγωγή του μέχρι την διαχείριση του ως απόρριμμα ή ανακυκλώσιμο υλικό. Τα παιχνίδια στο προαύλιο αφορούσαν την βιοσυσσώρευση των μικροπλαστικών στην θαλάσσια πανίδα, τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών και τον χρόνο διάσπασης των υλικών στο περιβάλλον.

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου παρακολούθησαν απόσπασμα της ταινίας «The mermaid’s tears», η οποία έχει θέμα το πλαστικό και το αποτύπωμά του στο περιβάλλον, τούς παρουσιάστηκαν τα στοιχεία και φωτογραφίες από τους καθαρισμούς που έγιναν τις ημέρες της Δράσης και ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετική με τη ρύπανση των θαλασσών αλλά και την κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο που γίνεται ο καθαρισμός ακτών και πώς συμπληρώνονται οι φόρμες καταγραφής και τους μοιράστηκαν γάντια και τσουβάλια τα οποία χρησιμοποίησαν για να πραγματοποιήσουν καθαρισμούς την άνοιξη.

Κάτοικοι και μαθητές συμμετείχαν στους καθαρισμούς των παραλίων Πέρα γυαλός, Λιβάδι και Ανάληψη. Παρευρέθηκαν δε σε εργαστήριο κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά, σε ενημερωτική παρουσίαση για την οικιακή κομποστοποίηση και στην προβολή της ταινίας «The mermaid’s tears».

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ