ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Καθαρισμός ακτών στην Αμοργό

Κυκλάδες - Θαλάσσιο περιβάλλον & καθαρισμοί ακτών

Η Αμοργός αγκάλιασε με αμέριστο ενδιαφέρον τη σειρά δράσεων που διοργάνωσε η ΕΛΛΕΤ από τις 14 έως τις 17 Μαΐου 2019. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού και την επιτροπή παιδείας του Δήμου είπαμε ένα ηχηρό όχι στο πλαστικό μιας χρήσης και τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι περίπου 100 μαθητές όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα SeaChange του Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, το οποίο έχει ως σκοπό οι μαθήτριες και οι μαθητές να αναπτύξουν ενεργό δράση για την προστασία των ακτών και της θάλασσας μέσα από δράσεις ενημέρωσης, επιστημονικής παρατήρησης και παιχνίδι ρόλων.

Στη συνέχεια, και με την καθοδήγηση της ομάδας της ΕΛΛΕΤ, οι μαθητές πραγματοποίησαν καθαρισμούς στις παραλίες Κάτω Ακρωτήρι, Αιγιάλης και Καταπόλων. Οι καθαρισμοί έγιναν με τη χρήση υφασμάτινων γαντιών και σάκων και, ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης, συνοδεύτηκαν από καταγραφή των απορριμμάτων.

Εκτός των σχολικών καθαρισμών, πραγματοποιήθηκαν 2 καθαρισμοί παραλιών με τη βοήθεια συλλόγων του νησιού. Με τη συμβολή του Αθλητικού Ναυτικού Πολιτιστικού Ομίλου (ΑΝΠΟ) Αμοργού καθαρίστηκε η παραλία Μαλτέζι όπου συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες πλαστικού προερχόμενου από τη θάλασσα. Αντίστοιχα, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός σύλλογος Θολαρίων «Αρχαία Βίγλα», συνεχίζοντας την ενεργό δράση του, συμμετείχε στον καθαρισμό της παραλίας Λεβρωσσού.

Η δράση συνοδεύτηκε με προβολές των οικολογικών ταινιών «The Mermaid’s Tears» και «Egeo: Η θάλασσα για μένα», οι οποίες μέσα από συγκλονιστικές εικόνες δείχνουν την επίδραση του πλαστικού στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Οι προβολές διεξήχθησαν στο Βοτανικό Πάρκο Καταπόλων και στην Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού, δύο ξεχωριστούς χώρους, η συνέργεια με τους οποίους μεγιστοποίησε την επίδραση της δράσης.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ