ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Καθαρισμοί ακτών σε Πάτμο, Λέρο και Λειψούς

Δωδεκάνησα - Θαλάσσιο περιβάλλον & καθαρισμοί ακτών

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισκέφθηκε τα νησιά Λέρο, Πάτμο και Λειψούς στο διάστημα 6 έως 15 Νοεμβρίου 2019.

Με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των κατοίκων υλοποιήθηκαν συνολικά 9 καθαρισμοί ακτών, 8 εκπαιδευτικά προγράμματα και 5 προβολές οικολογικών ταινιών. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στους καθαρισμούς ξεπέρασε τους 500 ενώ καταφέραμε να συλλέξουμε πάνω από 200 κιλά απορριμμάτων!

Στην Πάτμο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε στα 3 δημοτικά σχολεία του νησιού με την παρουσία σχεδόν 120 μαθητών. Στους καθαρισμούς των παραλιών Διακόφτι και Κάμπος συλλέχθηκαν σχεδόν 60 κιλά απορριμμάτων, προς μεγάλη έκπληξη των μαθητών (μια και δεν υπήρχε εμφανής παρουσία). Οι μαθητές, ενθουσιασμένοι από τις δράσεις, έδωσαν το παρόν στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου όπου πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Trashed», η οποία παρουσιάζει τον αντίκτυπο της σύγχρονης σπατάλης και της ρύπανσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Στους Λειψούς, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο Λειψών με τη συμμετοχή και των περίπου 90 μαθητών του νησιού ενώ καθαρισμός έγινε με την εθελοντική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια των 2 προβολών που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Πνευματικής Εστίας Λειψών η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού αποτελούταν από μαθητές του δημοτικού σχολείου. Αυτό έδωσε την ευκαιρία για μια εμβάθυνση στη συζήτηση όσων είχαν ειπωθεί κατά την επίσκεψη στο σχολείο και τον καθαρισμό.

Στη Λέρο περίπου 400 μαθητές τριών εκ των τεσσάρων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν σε καθαρισμούς στις παραλίες Μερικιά, Παντέλι και Βρομόλιθο, όπου κατάφεραν να συγκεντρώσουν 96 κιλά απορριμμάτων. Οι μαθητές φάνηκαν αρκετά συνειδητοποιημένοι σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά καθώς, όπως μας είπαν, οργανώνουν συχνά καθαρισμούς ακτών με τα σχολεία αλλά και σε μικρές ομάδες μόνοι τους ή οικογενειακά.

Η τοπική κοινωνία έδωσε το παρόν στις προβολές των οικολογικών ταινιών για τη ρύπανση από πλαστικά «Trashed» και «Plastic Paradise» , στο Κινηματοθέατρο Λακκίου Λέρου. Επίσης έγιναν καθαρισμοί με τον Έλληνο-Ιταλικό Σύλλογο ΑΙΑΛ, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού στις παραλίες Ξηρόκαμπος, Λακκί και Άλιντα αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας άλλα 32 κιλά απορριμμάτων.

Η δράση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρά τις λίγες δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν λόγω του βροχερού καιρού. Η συνεργασία, τόσο με τους Δήμους όσο και με τις σχολικές μονάδες, ήταν ιδιαιτέρως καρποφόρα και αναμένονται επιπλέον δράσεις σε μια κοινή προσπάθεια για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και του πλαστικού μιας χρήσης!

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ