Με ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό περιβάλλον: Ποιες οι επιλογές;» που διοργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) –σε συνεργασία με το πρόγραμμα H2020 ‘Paris Reinforce’ και τις ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ (Convergences Greece Forum)– την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 στο Μουσείο Ακροπόλης.
Η ζωηρή συμμετοχή περισσότερων από 350 ατόμων στην ημερίδα που επιχείρησε μια συνδυαστική θεώρηση της κλιματικής αλλαγής, της ενέργειας και των επιπτώσεών τους στο φυσικό περιβάλλον και την οικονομία κατέδειξε τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος -ιδιαίτερα εν όψει της απόφασης της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση.
Η ημερίδα με 3 ενότητες -«Επιχειρήσεις, Ενέργεια & Περιβάλλον», «Βιώσιμος Ενεργειακός Σχεδιασμός – Τεχνολογίες και Πολιτικές» και «Γεωθερμία»- εξέτασε διεξοδικά τις βασικές παραμέτρους του θέματος ενώ στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Οικονομία, Κοινωνία, Περιβάλλον και η Περίπτωση των Ανεμογεννητριών» που ακολούθησε, ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέπτυξαν τις νέες τάσεις στο θέματα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και ανέλυσαν ουσιαστικά το θέμα της υποβάθμισης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, συχνά στο όνομα της προστασίας του… Χαρακτηριστικό του παράδοξου της προσέγγισης αυτής αποτελεί το ότι περισσότερο από 30% των αδειών παραγωγής που έχουν δοθεί σε αιολικά πάρκα βρίσκονται σε περιοχή Natura!
Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι σε ηλεκτρονική ψηφοφορία του κοινού που διεξήχθη στη διάρκεια της ημερίδας το θέμα Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χωροταξία αναδείχθηκε ως το πιο σημαντικό προς περαιτέρω διερεύνηση σε ποσοστό 73%. Οι Συμπεριφορικές αλλαγές και νέοι τρόποι ζωής και η Δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική Ελλάδα ακολούθησαν με 66% και 50% αντίστοιχα.
Ο Κώστας Καρράς, Συνιδρυτής ΕΛΛΕΤ, Πρόεδρος Επιτροπής ΕΛΛΕΤ για την Κλιματική Αλλαγή, τόνισε στην εισαγωγή του ότι: «…η ανάθεση αποφάσεων και ενεργειών σε έναν κλειστό κύκλο πολιτικών, δημόσιων υπαλλήλων και επιχειρηματιών είναι καταστροφική. Κανένας, μα κανένας, εκτός του μαγικού κύκλου, δεν πείθεται πλέον από τέτοια κλειστά σχήματα. Ο δημόσιος διάλογος για τις επερχόμενες επιλογές οφείλει να είναι ρεαλιστικός, δημοκρατικός αλλά κυρίως ανοιχτός. Άλλωστε η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να δύναται να συμμετέχει σε τέτοιους διαλόγους».
Ο Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Συντονιστής Προγράμματος H2020 ‘Paris Reinforce’ δήλωσε σχετικά: «Ο συμπεριληπτικός διάλογος όλων των ενδιαφέρων μερών είναι προ απαίτηση για τη διαμόρφωση κοινωνικά δίκαιων μονοπατιών μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Και η σημερινή ημερίδα, με την ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση που διεξήχθη, ενισχύει σημαντικά αυτήν ακριβώς την διεπαφή επιστήμης – πολιτικής – κοινωνίας.»
Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος της ΜΚΟ Convergences Greece Forum / ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ανέφερε ότι «μόνο με συνέργειες κράτους, ιδιωτικού τομέα και πάνω απ΄όλα της κοινωνίας των πολιτών, με την ενίσχυση της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ΜΜΕ μπορούν να αντιμετωπισθούν τα σύνθετα αυτά προβλήματα που απαιτούν αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μήνυμα ελπίδας που εκφράζεται μέσα από την καινοτομία, τις τεκμηριωμένες προτάσεις και τα παραδείγματα καλών πρακτικών».
Ως κεντρικοί ομιλητές συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, και Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.
Κλείνοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά τόνισε ότι «η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επικροτεί την επιλογή της απολιγνιτοποίησης και παροτρύνει την κυβέρνηση να στηρίξει διαφορετικές μορφές ΑΠΕ όπως η γεωθερμία, το υδρογόνο, η βιομάζα, η ηλιακή και η αιολική – πάντα στηριζόμενη σε ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό. Ας προσέξουμε να μην καταστρέψουμε πολύτιμα στοιχεία της φύσης και του πολιτισμού στο όνομα της κλιματικής αλλαγής».