Η Επισκοπή Σικίνου είναι ένα από τα σημαντικά αρχαία μνημεία της χώρας μας, το οποίο διατηρεί όλες τις μεταγενέστερες φάσεις του. Πρόκειται για ένα ναόμορφο μαυσωλείο της όψιμης αρχαιότητας που αργότερα μετατράπηκε σε τρουλλαίο βυζαντινό ναό και αποτελεί ένα εντυπωσιακό παλίμψηστο αρχαιότητας και μεσαίωνα, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.
Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς μερίμνησε το 2016 για την εκπόνηση της στατικής και γεωτεχνικής μελέτης καθώς η Επισκοπή Σικίνου αντιμετώπιζε σοβαρά δομικά και στατικά προβλήματα και το μνημείο κινδύνευε με άμεση κατάρρευση. Η στατική μελέτη εκπονήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό Π. Παναγιωτόπουλο και η εδαφοτεχνική από την εταιρεία ΕΔΑΦΟΣ Α.Ε. Οι μελέτες έγιναν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία εκπόνησε τις υπόλοιπες απαιτούμενες μελέτες για την ένταξη του έργου αποκατάστασης στο ΕΣΠΑ. Χορηγοί των μελετών, των οποίων την εκπόνηση φρόντισε η ΕΛΛΕΤ, ήταν ο Θανάσης και η Μαρίνα Μαρτίνου.
Κατά την διάρκεια των εργασιών στερέωσης του μνημείου, που ξεκίνησαν το 2018 από την εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ανακαλύφθηκε εντός του μνημείου ασύλητη η σορός μιας αρχόντισσας της ρωμαϊκής εποχής μαζί με πλούσια κτερίσματα. Παράλληλα ανακαλύφθηκε και πέτρινη επιγραφή που ανέγραφε το όνομα της θανούσας Νεικώ.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας και των εργασιών αποκατάστασης ώστε να ανοίξει για το κοινό αυτό το εξαιρετικής σπανιότητας μνημείο.