Σε μια πολυπληθή εκδήλωση στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος στις 18/9/2019, μετά από ομιλίες των Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Μητράκου, Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και Λυδίας Καρρά, Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου έργου LIFE-IP AdaptInGR του Προγράμματος LIFE της Ε.Ε.
Τελικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης: η κοινή γνώμη θεωρεί την κλιματική βασικό πρόβλημα και είναι καθολικά φιλική στη λήψη μέτρων για τον μετριασμό της, όπως: εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα δημόσια κτήρια, απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης, εκμηδένιση εκπομπών ως το 2050 -πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και υποχρεωτική υιοθέτηση βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Με μεγάλη πλειοψηφία η κοινή γνώμη αποδέχεται προτάσεις για μια νέα φορολογική πολιτική που θα αναδιανέμει τα βάρη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μικρότερη αλλά σαφώς θετική είναι η πλειοψηφία μεταξύ των κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων για την καθιέρωση διοδίων προς το κέντρο των πόλεων.
«Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας» σχολίασε η Λ. Καρρά, «χαρτογραφούν τις σημερινές στάσεις της κοινής γνώμης ανά Περιφέρεια και ηλικιακή ομάδα, και θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στην χάραξη πολιτικής… Η Κυβέρνηση καλείται να συνδυάσει την γιγαντιαία προσπάθεια που έχει αναλάβει για ανόρθωση της οικονομίας της χώρας, κάτι που όλοι επιθυμούμε, με τα νέα δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής».
• Η δημοσκόπηση φανερώνει την έλλειψη ενημέρωσης νέων 15-17 ετών για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για άμεση και έντονη ευαισθητοποίηση.
• Οι Έλληνες θεωρούν ως πρώτο υπαίτιο της κλιματικής αλλαγής κάθε άνθρωπο / οικογένεια, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσωπικής στάσης και συμπεριφοράς. Ακολουθούν τα ισχυρά κράτη, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και το κράτος με την εκάστοτε κυβέρνηση.
• Παρατηρείται αρκετά έντονη γεωγραφική διαφοροποίηση στην ενημέρωση: κατά κανόνα, οι περιοχές υψηλής τρωτότητας στην κλιματική αλλαγή έχουν την χαμηλότερη πληροφόρηση για τους κινδύνους που διατρέχουν.
• Οι πολίτες φαίνονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τα παρακάτω μέτρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής: α/ ανακύκλωση / επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, β/ ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, γ/ μειωμένη κατανάλωση κρέατος,
• Τέλος, για πρώτη φορά διαφαίνεται ότι οι Έλληνες σκέπτονται να ψηφίσουν τοπικούς αλλά πιθανώς και εθνικούς άρχοντες με βάση την στάση και τις θέσεις τους σε θέματα κλιματικής αλλαγής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι: Π. Πικραμμένος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γ. Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός & Βουλευτής, Δ. Οικονόμου, Υφυπουργός Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, Κ. Αρσένης, Βουλευτής, Σ. Χιονίδης, Βουλευτής, Μητροπολίτης Περγάμου, πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Χ. Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Θ. Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Χαρδαλιάς, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, καθώς και εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος, Δήμων και Περιφερειών και εμπλεκόμενων φορέων από όλη τη χώρα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία qed, για λογαριασμό της ΕΛΛΕΤ, με τη μέθοδο των ηλεκτρονικά υποβοηθούμενων τηλεφωνικών συνεντεύξεων (CATI). Η έρευνα έλαβε χώρα από τις 10 έως τις 31 Ιουλίου 2019.
Το συνολικό μέγεθος του δείγματος περιλαμβάνει Ν=1536 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις με άτομα ηλικίας 15-70 ετών.