ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Δημιουργώντας εθνική υποδομή: υποτροφίες

Υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο του York

Από το ξεκίνημά της η ΕΛΛΕΤ συνειδητοποίησε την έλλειψη ειδικευμένων αρχιτεκτόνων αναστηλωτών να στηρίξουν τις τεράστιες ανάγκες της χώρας.

Πρώτο το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΛΕΤ  Καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας υποδομών με την θέσπιση υποτροφιών.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ξεκίνησε από την ίδρυσή της πρόγραμμα υποτροφιών για την εκπαίδευση Ελλήνων αρχιτεκτόνων στον τομέα των αποκαταστάσεων. Με στήριξη του National Trust for Greece, αδελφή οργάνωση της ΕΛΛΕΤ που ίδρυσε ο Κ. Καρράς στην Αγγλία για να στηρίξει το έργο της, και χορηγίες από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και “The John S. Fafalios Foundation”, δόθηκαν πάνω από 30 υποτροφίες σε Έλληνες επιστήμονες που εξειδικεύθηκαν σε αναστηλώσεις στα κορυφαία για το θέμα πανεπιστήμια Centre for Conservation Studies του Πανεπιστημίου York της Μ.Βρετανίας και στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (Restauro).

Στην κριτική επιτροπή της ΕΛΛΕΤ έχουν μετάσχει προσωπικότητες όπως: οι καθηγητές Ιορδάνης Δημακόπουλος, Διονύσης Ζήβας, Χαράλαμπος Μπούρας και πιο πρόσφατα αρκετοί πρώην υπότροφοι.

Έτσι μέσα στα χρόνια έχει δημιουργηθεί μια υποδομή ειδικών με γνώση και ευαισθησία που αναστηλώνουν την πολιτιστική μας κληρονομιά από την Ακρόποή ως το Σινά και απο το Άγιον Όρος ώς την Πάτμο.

Στις τάξεις των υποτρόφων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ανήκουν μεταξύ άλλων: 

  • Ασλανίδης Κλήμης,
  • Κουφόπουλος Πέτρος,
  • Μαμαλούκος Σταύρος,
  • Μπακιρτζής Αργύρης,
  • Τανούλας Τάσος.

Χάρη σε αυτούς και άλλους υποτρόφους, η χώρα μας πλέον διακρίνεται για το επίπεδο των αναστηλώσεών της με Πανευρωπαϊκά βραβεία.

 

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ