ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Διάσωση σημαντικών κτιρίων της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Το διατηρητέο κτήριο της Οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17
Το διατηρητέο κτήριο της Οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 19

Το 2007, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, διασώθηκαν τα διατηρητέα κτίρια με αριθμό 17 και 19 επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αυτή η επιτυχία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της ΕΛΛΕΤ για την προστασία του ιστορικού αστικού ιστού της Αθήνας.

Στον αριθμό 17 βρίσκεται η, χαρακτηρισμένη ως έργο τέχνης, πολυκατοικία, η οποία είναι σχέδιο του αρχιτέκτονα Βασίλη Κουρεμένου, κατασκευασμένη περί το 1930 και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής στην Αθήνα με παγκόσμια αναγνώριση. Το κτίριο στον αριθμό 19 χαρακτηρισμένο από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κατασκευάστηκε περί το 1910 και αποτελεί μνημείο ιδιαιτέρου κάλλους νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία εκλεκτισμού. Και τα δύο κτήρια είναι ιδιόκτητα, και δεν ανήκουν στο οικοδομικό τετράγωνο του Μουσείου. Επιπλέον τα δυο κτίρια συγκροτούν βασικό τμήμα του ιστορικού αστικού μετώπου της οδού Αρεοπαγίτου.

Παρ’ ότι κατά τον σχεδιασμό του νέου Μουσείου Ακρόπολης είχε ληφθεί υπ’ όψιν η ύπαρξη των δύο διατηρητέων κτηρίων, στη συνέχεια τα εν λόγω κτήρια απειλήθηκαν με κατεδάφιση.

Η ΕΛΛΕΤ συγκέντρωσε 48.000 υπογραφές για την προστασία τους και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απεφάνθη υπέρ της διάσωσης των δύο διατηρητέων.

Η απόφαση του ΣτΕ διαφύλαξε το κύρος του κράτους, εφαρμόζοντας στην πράξη τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ