ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αγώνας να σωθούν οι αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου / Μετρό Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη - Program SOS

Μοναδικές αρχαιότητες, οι δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, ο decumanus maximus και ο cardo με το μνημειακό τετράπυλο στη διασταύρωσή τους, με μαγαζιά γύρω τους, τμήμα πλατείας και πολλά ακόμα κτίσματα (4ος-9ος αι. μ.Χ.), συνολικού εμβαδού 1500τμ. αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου! Τεκμηριώνουν τη δομή́ της βυζαντινής πόλης και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Θεσσαλονίκη στους συγκεκριμένους αιώνες ως πολιτικό και πολιτισμικό κέντρο. Όμοιά τους δεν σώζονται σε καμιά πόλη με βυζαντινό παρελθόν, ούτε στην ίδια την Κωνσταντινούπολη.

Ο αρχαιολογικός χώρος που συνθέτουν κινδυνεύει να απωλέσει την αυθεντικότητα και ακεραιότητά του! Το Υπουργείο Πολιτισμού, με σχετική Υπουργική Απόφαση, ενέκρινε τον Μάρτιο του 2020, αίτημα της Αττικό Μετρό για την κατασκευή του σταθμού με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς της περί του μη εφικτού της κατασκευής με την κατά χώραν διατήρηση.

Η ΕΛΛΕΤ, η οποία σε στενή συνεργασία με το Παράρτημά της στη Θεσσαλονίκη αγωνίζεται από το 2013 για τη διάσωση του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού συνόλου, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης, από κοινού με τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, έχοντας στο πλευρό τους τη συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διεθνείς οργανώσεις και πλήθος πολιτών.

Ανάμεσα σε αυτούς η Europa Nostra, της οποίας το Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 16/11/2020 αποφάσισε ομόφωνα να κάνει «εκ νέου έκκληση προς τις Ελληνικές Αρχές και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αποτελεσματική τήρηση των σχετικών διεθνών και Ευρωπαϊκών συμβάσεων, συστάσεων και βέλτιστων πρακτικών … διασφαλίζοντας την επιτόπου διατήρηση των εξαιρετικών αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης.» Κατά της ΥΑ προσέφυγαν στο ΣτΕ πέντε ακόμα φορείς, καταθέτοντας δύο αιτήσεις ακύρωσης.

Η ΕΛΛΕΤ, έχοντας επισκεφθεί δύο φορές τον χώρο και έχοντας διερευνήσει όλες τις πτυχές του προβλήματος, είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η κατασκευή του σταθμού είναι εφικτή, χωρίς την απόσπαση των αρχαιοτήτων, με μεθοδολογία ασφαλή για τους εργαζόμενους, τις αρχαιότητες και τη λειτουργία του μετρό, χωρίς χρονική και οικονομική επιβάρυνση του έργου. Με την επιλογή αυτή θα διασωθεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό σύνολο με τεράστιο όφελος για τη Θεσσαλονίκη και την επιστήμη.

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ