- Μία από τις πλέον σημαντικές πλευρές της δράσης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ είναι η συμβολή της στην συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος.
- Η δράση αυτή εκδηλώθηκε 2 φορές θετικά, στις δύο αναθεωρήσεις του Συντάγματος το 1975 και το 2000/2001.
- Από την αρχή του 1975 η ΕΛΛΕΤ αγωνίστηκε για να συμπεριληφθεί ειδική διάταξη στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1952 για την προστασία του περιβάλλοντος. Συνέταξε εμπεριστατωμένο υπόμνημα προς όλα τα κόμματα και οργανώσεις και διοργάνωσε τετραήμερη συνάντηση με θέμα την προστασία των μνημείων και των παραδοσιακών οικισμών.
- Μέλη μας εργάστηκαν εθελοντικά και επί μακρόν ώστε να διατυπωθεί το νέο άρθρο 24. Το θέμα το οποίο συνάντησε την μεγαλύτερη δυσκολία από τους περισσότερους βουλευτές ήταν η προστασία των δασών.
- Πρώτος στόχος της ΕΛΛΕΤ ήταν η απόλυτη εξομοίωση δασών και δασικών εκτάσεων. Δεύτερος ήταν η κατοχύρωση χωροταξικού σχεδιασμού. Επιτεύχθηκε μεν συνταγματικά αλλά παρέμεινε σχεδόν ολοκληρωτικά ανενεργός μέχρι σήμερα.
- Τρίτος μεγάλος στόχος ήταν η καθιέρωση της συνταγματικής προστασίας του ιστορικού-ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η επιμονή της ΕΛΛΕΤ ευοδώθηκε ως προς την ένταξη της αρχής της προστασίας της στο Σύνταγμα του 1975, αλλά απέτυχε ως προς την ένταξη σε αυτό ενός γενικού πλαισίου- αρχής εφαρμογής.
- Στην αναθεώρηση του 2000/2001 η ΕΛΛΕΤ επιδίωξε την συσπείρωση φορέων και πολιτών, ανέλαβε συντονιστικό ρόλο και οργάνωσε στα γραφεία της τις πρώτες συναντήσεις μέσα από τις οποίες προήλθε η «Αντιπρόταση» για την αναθεώρηση του άρθρου 24, που συγκέντρωσε την συναίνεση δεκάδων οργανώσεων, και κατατέθηκε στην Βουλή. Το νέο άρθρο 24 αν και δεν ανταποκρινόταν ακριβώς σε όσα είχαμε προτείνει, πάντως αποτελεί βελτίωση του άρθρου του Συντάγματος του 1975, ιδιαιτέρως λόγω της ερμηνευτικής δήλωσης για τα δάση.
- Η ΕΛΛΕΤ με την στήριξη κορυφαίων νομικών εθελοντών επαγρυπνεί για κάθε σχετική εξέλιξη.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της στην ΕΛΛΕΤ (16/1/20): “Η πορεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ από το 1972 έχει επηρεάσει τη διαμόρφωση σημαντικής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας: από τη δημιουργία ναυπηγείων στην Πύλο, τα διατάγματα για τις χρήσεις γης στην Πλάκα, το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου, την προστασία διατηρητέων και παραδοσιακών οικισμών, όπου αναδείχθηκε το σημαντικό ζήτημα της φέρουσας ικανότητας, το έργο της εκτροπής του Αχελώου κλπ “.