ΜΕΝΟΥΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αγία Κυριακή στην Απείρανθο Νάξου

Κυκλάδες - Μελέτες - Αποκαταστάσεις
Αγ. Κυριακή: μοναδικός ανεικονικός διάκοσμος στο εσωτερικό του ναού
Η Αγ. Κυρισκή στην Απείρανθο Νάξου
Μοναδικός ανεικονικός διάκοσμος στο εσωτερικό του ναού

Με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) σε συνεργασία με τον Ελβετικό Σύλλογο «Association Hagia Kyriaki, Naxos», εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες χορηγίες για την αποκατάσταση του Ι. Ναού της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο της Νάξου.

Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο ναό, με παρεκκλήσιο στη νότια πλευρά και νάρθηκα στην δυτική.

Ο ναός είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς διατηρεί τον ζωγραφικό ανεικονικό του διάκοσμο σχεδόν ακέραιο, με φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα και μοναδικές παραστάσεις πτηνών. Με βάση εικονογραφικά κριτήρια χρονολογείται μάλλον στην εποχή του Αυτοκράτορα Θεοφίλου (829-842).

Διασώζεται, επίσης, μία μεταγενέστερη εικονιστική φάση τοιχογραφιών του 13ου αι., όπως η παράσταση της Δεήσεως στο παρεκκλήσιο, και στην ίδια εποχή χρονολογείται και το κτιστό τέμπλο. Ο ναός αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, κυρίως λόγω της εισροής υδάτων από τη στέγη, τα οποία είχαν προξενήσει σοβαρές φθορές στις τοιχογραφίες αλλά και στη στατική επάρκεια του μνημείου.

Οι εργασίες στερέωσης και στεγάνωσης του μνημείου ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2013, υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Γ. Κίζη, Κ. Ασλανίδη και Χ. Πινάτση, που είχαν κάνει τη μελέτη αποκατάστασης, και ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο του 2014. Στη συνέχεια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προχώρησε στη συντήρηση των τοιχογραφιών με επικεφαλής τον Ν. Βίττη και υπό την επίβλεψη του διευθυντή της Εφορείας Δρ. Δ. Αθανασούλη, το διάστημα 2015-2016.

Το έργο κατέστη εφικτό αρχικά με χρηματοδότηση από τους συλλόγους J.-G. Eynard, Amitiés gréco-suisses, οι οποίοι ξεκίνησαν τις προσπάθειες διάσωσης του μνημείου το 1993, και το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και στη συνέχεια με τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, της Μαρίνας και του Θανάση Μαρτίνου, καθώς και την πολύτιμη συνεισφορά του συλλόγου Association Hagia Kyriaki, Naxos.

Το μνημείο βραβεύτηκε από την EUROPA NOSTRA το 2018 λόγω της παραδειγματικής αποκατάστασης και έλαβε και το βραβείο Grand Prix 2018.

 

 

Σχετικές Δράσεις
Όλες οι δράσεις
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ